Felni fétis: OZ Racing

Az első felni, amibe szerelmes lettem, az OZ egyik – mindenki által csak murvafelniként emlegetett – típusa volt, így a sorozat újabb része erről a márkáról szól.

Az OZ SpA-t 1971-ben egy benzinkúton alapították meg. Gondoltad volna?

A vállalkozás gyors fejlődésnek indult, hiszen 1984-ben már megjelentek a Forma 1-ben, az Alfa Romeo csapatának szállítottak először magnézium-alumínium felniket, és azóta is rendszeresen szerepelnek – sikerrel.

A pályaversenyzés csúcskategóriájában idén – nem először – ők lettek a bajnokok, hiszen a Red Bull csapat is OZ felniken gurul.

Mivel a Citroen is OZ-ket használ, így a raliban is ők álltak fel a dobogó legfelső fokára, de ezen kívül az elmúlt több, mint 20 évben sokszor bizonyítottak a világ ralipályáin: bajnokok voltak a Peugeot és a Subaru WRC-ken is, Carlos Sainz pedig ilyen felniken száguldott egészen a világbajnoki címig már a 90-es évek elején.

Persze nem csak a versenysportban értek el sikereket, jó néhány OZ felni bele égett az emlékezetünkbe anélkül, hogy tudnánk róla.

Íme néhány példa, milyen legendás autók kaptak már a gyárban OZ felniket:

Ferrari Testarossa

Bugatti Veyron

Lamborghini Diablo

És akkor néhány példa a kedvenc OZ felnimmel arra, hogy mennyire fel tudja dobni a(z amúgy sem csúnya) látványt:

 BMW M3

 VW Golf

Lancia Delta HF Integrale

Manapság talán a legismertebb OZ felni a Superturismo, ékszere minden autónak.

Te melyik OZ felnit szerelnéd fel és mire?

Total
0
Megosztások
12 hozzászolás
  1. Volt az Integrale-k OZ felnijéhez egy külön rátét, ami gondolom a jobb hűtésért volt felelős. A felni külső oldalára volt felszerelve, mint egy kis turbina. Az volt még elképesztően sárkányos!!!

  2. Az M3 nagyon jól néz ki ezzel a felnivel.
    Mondjuk amúgy is 🙂

  3. majdnem hülyeséget kérdeztem, aztán még mielőtt leírtam volna, rájöttem, hogy marhaság. 😀

  4. @vancello: semmi extra, csak a Lancian meg az M3-on látványos volt a felni, akartam kérdezni, hogy az Audi 90 IMSA GTO-n ez a felni volt? hú, várjál, mi is a neve, igen! turbo, milyen turbo is? hmm, Ronal turbo, szóval Ronal turbo volt az Audin?
    igen, te majom (mondom én magamnak), Ronal turbo volt, ami nyilván nem lehet az OZ Racing. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share