Dobókocka, 76, Mooneyes és társai

Szemezgettem kicsit az amerikai autós kultúra jelképeiből, és utána néztem, mi lehet a jelentésük.

 

Union 76

Az antennadíszként és matricaként is gyakran látható narancs színű, kék számjegyekkel díszített gömb egy olajtársaság jele, bár ezzel szerintem nem árultam el nagy titkot.

Hogy miért éppen 76? Az 1932-ben alapított vállalat logojában az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának dátumára utal a két szám (1776), valamint egyúttal az első általuk forgalmazott üzemanyag oktánszámára is. A társaság 2005 óta a Chevron Corporation egyik leányvállalata.

Sokáig az éppen ma 64 éves NASCAR szponzorai is voltak.

 

Mr. Horsepower

A szivarozó kacsa a Clay Smith Cams nevű cég reklám- és kabalafigurája, amit a hot rod körökben legendaként tisztelt Clay Smith alapított 1931-ben.

 

Mooneyes

Dean Moon 1950-ben alapította autós vállalkozását, kezdetben üzemanyagtankokat és egyéb kiegészítőket – pl. láb alakú gázpedál – gyártott.

Az édesapja kávézója mögötti garázsban induló cég gyorsan a hot rod kultúra részévé vált, autói a kezdetektől jelen voltak a bonneville-i síkság versenyein, és az akkori gyorsulási versenyeken. Együtt dolgozott a legendás Caroll Shelbyvel is, az első AC Shelby Cobra építésében vett részt.

 

A fekete nyolcas billiárdgolyó

A hot rod kultúra egyik legismertebb szimbóluma a szerencse forgandóságát, a szerencsejátékként élt, veszélyes életet szimbolizálja. Ettől függetlenül nem kell a kocsmából lenyúlni, hogy kifúrva a gyári váltógomb helyére tehesd. 🙂

Egyes források droghasználatra utaló jelképként is említik, miszerint a kokain és a heroin bizonyos keverékére utal. Brrr…

 

Dobókockák

Akinek nem Wunder-Baum lóg a tükrén (amiről itt olvashatsz bővebben), annak vagy valami más illatosító, vagy egy pár plüss dobókocka is porosodhat ott.

Az 1950-es években elterjedt dísz eredete nem tisztázott, de a legvalószínűbb, hogy a második világháborúban harcoló amerikai pilóták tettek dobókockát a repülőgép műszerfalára először, ettől remélve a hadiszerencsét. Ezt a szokást tarthatták meg hazatérésük után is.

Total
0
Megosztások
11 hozzászolás
  1. Ha a “Egyes források droghasználatra utaló jelképként” mondatban a speedballra utalsz, akkor nem értem a kapcsolatot…

  2. @gatsy: Szerencsére nem értek hozzá, így azt sem tudom, mi az a speedball. Egy tetoválásokkal foglalkozó oldalon 1/8 uncia adagú drogok keverékéről írtak, vagy valami ilyesmi.

  3. @vancello: naná, hogy az enyém.
    te megígértél nekem egy ladával csapatást, cserében én is felajánlok neked egy bogárral csapatást 🙂
    deal?

  4. @vancello: szúnyogháló + üvegszálas kitt.
    simán fel lehet belőle építeni bármilyen karosszériaelemet :))

  5. @vancello: összetévesztesz engem egy vizsgabiztossal.
    engem a motor-fék-futómű szentháromság birizgál :))

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share