Carey Loftin, a kaszkadőrkirály

Carey Loftin.

A mozifilmek világában kevésbé jártasnak nem mond sokat ez a név, pedig ha láttad gyerekként a Kicsi kocsi, a Knight Rider, Szupercsapat, felnőve pedig a Vanishing Point, a Bullitt, vagy a Duel című filmeket, akkor a név mögött rejtőző ember bizony komoly hatással volt rád.

 

Az arc nélküli gonosz egy zseniális kaszkadőr volt.

Carey Loftin autós kaszkadőr volt. Neki köszönhetően száguldott Herbie, az 53-as rajtszámú VW Bogár mindenkit megelőzve, ő vezette K.I.T.T.-et (12 epizódban szerepelt), amikor Michael Knightnak már túl veszélyes lett volna a helyzet. Menekült a rendőrök elől Kowalski bőrébe bújva a fehér Challengerrel, de néhány jelenet erejéig még a Bullitt híres üldözésében is a volán mögé ült.

 

Charger, Vette, Mustang. Készül a Bullitt.

William Carey Loftin 1914-ben született, Floridában. Gyerekkorát Alabamában és Mississippiben töltötte. Természetesen igen korán, 10 évesen elkezdett benzint égetni. Nem sokkal később vett magának 10$-ért egy akkoriban ócskavasnak számító  600 cm3-es egyhengeres Indian motorkerékpárt, amit maga javítgatott és gyakorolt rajta.

 

Kevés képet találtam, amiről tudni, hogy ő vezet rajta. Itt könnyű dolgom volt.

1933-ban egy motoros kaszkadőrshow tagja lett, mellette pedig motorokat javított. Később otthagyva a „vándorcirkuszt”, Los Angelesben autó és teherautójavításból élt. Első filmes munkáját a harmincas évek végén kapta, egy motorral kellett elesnie. Ezután számtalan filmben kapott kaszkadőrmunkát, de a világ kétségkívül a Bullitt című, Steve McQueen főszereplésével készült film által ismerte meg az addigra már jó szervezőkészségéről és rendkívüli tudásáról híres Loftint.

Ebben a moziban McQueen, Bud Elkins (a Mustangot vezeti, és ő esik el a motorral),  valamint Bill Hickman (a Chargert vezeti) vezetői tudásával karöltve megalkották minden idők leghíresebb autós üldözését.

 

Chevy Corvette alapokra épült a kamerakocsi. Félelmetes munkaeszköz.

A negyed, vagy fél sebességgel lepróbált jeleneteket a módosított futóművű, de ezen kívül szinte teljesen széria autókkal aztán félelmetes tempóban, sokszor 100 mph sebesség felett vették fel San Francisco utcáin. A felvételek java részét Pat Houstis segítségével rögzítették, aki egy erősen átalakított Chevy Corvette kamerakocsival követte a Mustangot és a Chargert.

 

A benzinkútba a Mustang vezette 90 mérföldes sebességgel a Chargert, két bábuval az utastérben. A megfelelő pillanatban a Mustang vezetője oldotta le az “áldozatot”.

A filmben pár pillanatra szerepel Loftin saját autója is, ami egy 1967-es Bizzarrini 5300 GT. 

 

Tudta, mitől áll fel a karon a szőr.

Ez az autó feltűnt egy másik filmjében is, „A kicsi kocsi kalandjai” című (The Love Bug) történetben a legendás Herbie ellenfelét alakítja. 

Bullitt nyomozó és Herbie kalandjai után egy bespeedezett gépkocsikézbesítő száguldásában vett részt kaszkadőrként Loftin. Az 1971-es Vanishing Point emlékezetes jeleneteiben 5db Dodge Challenger volt a segítségére abban, hogy újabb felejthetetlen autós filmmel gazdagodjon a gyűjteményünk.

 

Cisco, 1970. Készül a Vanishing Point, itt épp Barry Newman ül a volánnál. Az utánfutó a kamerák akkumulátoraihoz kellett.

A következő emlékezetes alakítása a Francia kapcsolat című filmben látható, ahogy az előzőkben, úgy itt is koordinátorként és vezetőként is közreműködött. Érdemes megnézni az üldözést, és csak utána tovább olvasni.

Ezután egy Steven Spielberg-film, a Párbaj (Duel) következett, amiben már nem mások bőrébe bújt, hanem saját maga játszotta a kamionost, aki mindenáron el akarja pusztítani a nyápic David Mannt, a Plymouthjával együtt.
A drámai helyzet fokozása miatt Loftin arcát soha nem mutatják szándékosan (a képen látszik, de nem tudom, hogy fotósopp-e, vagy csak baki), csak a kezét és a lábát látni néhány pillanatra, miközben a rozsdás Peterbiltet ellenőrzi.

 

Jól elkapott baki, vagy Photoshop?

A Smokey és a Bandita volt az újabb ismert mérföldkő a karrierjében 1977-ben, aminek aztán a második részében is közreműködött 1980-ban. Mivel nem csak autókat, hanem kamionokat is ügyesen kormányozott bármilyen zűrös helyzetben, így gyakran láthatjuk a nevét az akkori filmek stáblistáján.

 

Smokey és a Bandita. A kormánynál Jerry Reed, az akciójelenetekben viszont Loftin is vezetett. Hogy mikor? Ember legyen a talpán, aki megmondja!

Ezután következett két olyan sorozat, amit mindenki nézett 6 évestől 60 éves korig: a Szupercsapat és a Knight Rider. Előbbiben 5, utóbbiban 12 epizód elkészítésében vett részt kaszkadőrként és koordinátorként is.

 

Bukócső és igazi vezető. KITT ugrat, a kaszkadőr munkában.

Erőnlétnek és rutinnak nem volt híjján még ekkor, a 80-as évek közepén sem, hiszen az 1984-es Against All Odds című filmhez kifejezetten őt kérték, hogy a fekete Ferrarit vezesse, pedig már 70 éves volt!

 

A fekete szépséget Carey Loftin vezeti.

Szeretnék ilyen jól vezetni 70 évesen!

Ezek után szerepet vállalt még a Mint a villám című film elkészítésében is, majd 1991-ben visszavonult.

 

Loftin már itt a Knight Riderre gyakorolt?

Hogy a szerencsének köszönhető-e, vagy a hozzáértésének, azt nehéz megállapítani, de mindössze egyszer, egy 1951-es filmforgatáson sérült meg súlyosabban, amikor leszakadt alatta egy erkély egy kocsmai verekedéses jelenetben. Közel 60 éves pályafutásban szerintem látványosan kevés ez az egy sérülés. Elgondolkodtál már azon, mi lehet komoly sérülés egy motoros-autós-kamionos kaszkadőrnek?

Carey Loftin 1997-ben 83 évesen távozott az égi országutakra a kaliforniai Huntington Beachen. Ha a felsorolt filmek közül elindítasz egyet a lejátszóban, akkor viszont tudni fogod, hogy itt van velünk ma is, és ugyan az arcát nem tudod felidézni magad előtt, de azért ott száguld a gyerekkori autós emlékeidben, így válva igazi halhatatlan legendává.

Források, képek: imcdb.org; imdb.com; wikipedia;

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. nagyon jó kis írás, nem ismertem az urat, illetve láttam már filmekben csak nem tudtam, hogy ő az. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share