Delta HF Turbo

Mint amikor először látod meg álmaid nőjét, úgy taglóz le megjelenésével a Lancia Delta HF Turbo. Az arányos élekkel határolt mértékadóan sportos forma egy igazi ragadozót rejt. Aki ismeri, és szereti, remegő térdekkel közelít hozzá, először még megérinteni is fél. Én is csak járkáltam körbe-körbe, és gyönyörködtem benne. Giugiaro egy kibaszott zseni. Nem akarom szebben írni, mert így a megfelelő.

Ilyen autók már nincsenek a hétköznapi forgalomban. 

A színárnyalat és a fényezés hibátlan, a felnikről A4-es lapokat írnék tele apró betűkkel, talán a legnyálasabb benzinvérű ömlengés volna, amit valaha is elkövettek. Hiába a felhők, hiába a lassan szemerkélő eső, ez az autó ragyog. Maga a mediterrán esszencia, a sportosság fémből kalapált szobra.

Nem akartam kiszállni.

Az olasz ipar eme remekét Svájcból hozta András az országba, és nemrég magyar rendszám is került rá. A svájci idős úr által használt 1991-es gép nem a megszokott kivitel: Exclusive névre keresztelték ezt a felszereltséget, és az Integrale bőrüléses belterét kapta meg. Az állapota már-már valószerűtlenül jó. Az utastér hibátlan, a motortérben ott vannak a gyári matricák, a csomagtartóban egy talán egyetlen alkalommal felpróbált pótkerék lakik. Az egész autó kívül-belül újszerű, az ember percekig pislog a részletek felett. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy kapott egy új külső festést a gép, mert az első tulajdonosa túl sok karcot hagyott örökül a lemezeken.

Makulátlan motortér.

Egy ilyen autót elkérni a legnagyobb szemtelenség volna, viszont egy rövid próbakört fordultunk vele a parkolóban. A mitfárer-ülés előtt szerencsére jó vastag a padlólemez, így nem tapostam ki, és a kapaszkodót sem téptem le a helyéről. Akinek ez a teljesítmény kevés, annak már élete első reggelijében is Benzedrine volt.  Szerintem az első próbakör után mindenki akar egy ilyen gépet.

Gyárilag piros biztonsági övek. Jól mutatnak a fekete bőrön.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A gyárilag piros övet kikapcsolva kiszédülök a HF Turbóból. Furcsa az emberi agy: egy ilyen élmény után mindig csúnyán beszélek, de most elfojtom magamban az aztakurvákat. Marad a belső lángolás, a heves pulzus, és az autó puszta látványa, amivel nem bírok betelni.

Rövid, de erős impulzus volt ez az apró kör, köszönet érte!

Hogy hol történt mindez? Székesfehérváron a Thermos&Lancia találkozón. Képek ITT (Facebook).

Total
0
Megosztások
2 hozzászolás
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share