Kalifornia Velodromja

A cím talán teljes egészében nem igaz, de a Pebble Beach Concourse d’Elegance autós dzsemborin is korhű autók és korhű ruhákba öltözött tulajdonosaik jelennek meg évről évre egy hétvégén, itt ugyan nincs döntött ovál pálya, de van helyette csodás tengerpart és az egyik legmenőbb golfpálya.

2158674f066a27279e2208f7fa65b9de.jpg

Az idei rendezvényt egyébként a mostani hétvégén rendezik meg, ahová idén is a legkiválóbban restaurált, vagy eredeti állapotukban megőrzött klasszikus autók és tulajdonosaik érkeztek, szigorúan meghívásos alapon. Nehéz magát a rendezvényt meghatározni, ugyanis nem csak szimpla összejövetel, hanem egy összetett, közel egy hétig tartó autós rendezvénysorozat része már egészen 1950-től kezdődően.

ec96f9657fa13a7c2d4e1d9e78da0330.jpg

A helyszín egy golf pálya az Atlanti óceán partján, a Carmel öbölben, amely csodás festői környezetet nyújt a sok antik autónak. A lényeg természetesen a több tucat autószoborra helyeződik, amelyek között számtalan háború előtti és háború utáni különlegesség tekinthető itt meg. Az autók mindegyike a maga nemében különlegességnek számít, az utolsó csavarig korhű módon restaurálva, amelyeket a bírák szigorú szeme minősít. Ugyanis a Concourse d’Elegance legfőbb célja, hogy minden évben a különféle kategóriákban kihirdesse a győztest, amely az adott kategória legjobbja. A bírák több szempontot is figyelembe vesznek, ilyen például a korhűség, a működőképesség, az eredetiség, az adott autó története és stílusa. Minden kategóriában az első három helyezettet díjazzák, és minden kategória első helyezettje közül választják meg a show legjobb autóját.

63e4d492e77665e162b77430575738de.jpg

A résztvevő autókat mindig előzetesen választják ki, minden egyes jövendőbeli résztvevőnek egy igen részletes pályázatot kell benyújtania, amelyet pozitív bírálat esetén követ a meghívó. Ha egy autó már részt vett a megmérettetésen, akkor azt követően 10 évig nem nevezhető újra, ez alól persze kivételt képezhet, ha az adott jármű gazdát cserél, vagy jelentősebb felújításon esik át.

4a17cc78dc104d30722a0a6ccf65ae6c.jpg

Több mint 60 éve rendezik már meg évről évre a Concourse d’Elegance-t Pebble Beach-en, a helyszín az elmúlt évtizedek alatt az autós világ legjeinek és kiválóságainak az exkluzív piknikje, amely egyben a különleges találkozások színtere is. Többek között 1985-ben a közönség itt láthatta együtt egyszerre az összesen hat példányban készült Bugatti Royale összes legyártott darabját, amelyek egyébként a világ legértékesebb autói közé tartoznak. Négy évvel később pedig itt találkozott először és vélhetően utoljára a mindössze három példányban létező Alfa Romeo “Berlinetta Aerodinamica Technica”, azaz BAT protítpus.

422bd3688a0ecb16bef895a168ef2df2.jpg

A rendezvény egyik további különlegessége, hogy nem öncélú. A befolyt bevételekből a szervezők több helyi és nemzetközi alapítványt is támogatnak, amely valamilyen módon a rászorulók boldogulását segíti. Eddig több mint 17 millió $-t költöttek ilyen célra, amely valóban nemes dolognak számít. Végszónak mit is mondhatnék, azt hiszem bakancslistás rendezvény, már csak a sok vintage autó miatt is. Ott kell lenni és át kell élni!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share