Vissza a múltba!

2015. október 21., a nap, amikor a Doki és McFly előreröppentek az időben, és egészen pontosan 16 óra 29 perckor landoltak is a kaliforniai Hill Valley-ben. Habár még sem a CNN, sem a BBC nem számolt be érkezésükről, de bízzunk benne, hogy a DeLorean bírta a gyűrődést. Az első Vissza a jövőbe film óta eltelt 30 vaskos év, azóta sok minden megváltozott a világban. A jeles dátum alkalmából mi pedig visszatekintünk a múltba, hogy mivel is időutazhatott volna még anno a híres páros, és mi számított akkoriban menőnek.

Sok sok minden történt 1985-ben, Vancelloval sokat agyaltunk azon, hogy hogyan is lehetne ezeket összehozni egy írásba, de talán a legjobb az, ha csak szemezgetünk az érdekességekből, mint egyfajta korrajz.

Doki akkoriban választhatta volna akár az 1985-ben év autójának megválasztott az Opel Kadett E-t is. A csepp alakú forma (0,30 cw érték) és a GSi változat ténylegesen előre mutató LCD műszerfala és fedélzeti számítógépe olyanná tették ezt az autót, mintha tényleg a jövőből jött volna, ráadásul lehetett hozzá rendelni ABS-t és a csúcs verziót hátul is tárcsafékek lassították a nagy időutazásban.

Talán a Subaru is ráérzett valahogy arra, hogy ’85 lesz az időutazások évének a kezdete, ekkor dobták ugyanis piacra a meg nem értett formájú Subaru XT-t, amely a szintén meg nem értett SVX elődje volt.

A szigorúan vonalzóval rajzolt formát tudományos fantasztikummá emelte a techno benyomású műszerfal, amely már teljes mértékben fel volt készítve az időutazásra.

1985, ha szigorúan benzinvérűként nézzük, akkor mindenképpen meg kell említenünk az év F1-es és DTM bajnokait. Előbbi szériában Alain Prost lett a világbajnok a McLaren-Porsche-val, megelőzve Michele Alboretot és Keke Rosberget.

A DTM ez évi bajnoka pedig Per Stureson volt egy Volvo 240 Turbo volánja mögött, ez volt egyébként a DTM második éve. Ezt a Volvot egyébként repülő téglának is becézték (flying brick…McFlying brick 🙂 )

Persze nem szabad megfeledkeznünk a Le Mans-i 24 órás viadal 1985. évi futamáról sem. Ebben az évben Klaus Ludwig, Paolo Barilla és “John Winter” győzedelmeskedett egy Porsche 956-os által. Ez volt egyébként a Team Joest Racing első győzelme is.

Rally nélkül nem teljes az élet, így ezt már ki sem lehet hagyni. ’85 bajnoka a finn Timo Salonen volt egy Peugeot 205 T16/E2 típust hajtva. Ezzel az autóval már önmagában lehetne időutazni.

Ebben az évben született a mai F1 két nagy neve, Lewis Hamilton és Nico Rosberg, akik ma mindketten a Mercedesnél versenyeznek, ők együtt nőttek fel, manapság inkább ádáz ellenfelek a pályán, mint barátok.

Kicsit lazítsunk így a nagy bajnokok után. Vancello kutatta ki, hogy 85-ben dobta piacra a Becker az első CD-s autórádiót, megelőzve ezzel a Sony-t. Ez volt a Becker Mexico, és miben másban is jelent volna meg elsőként ha nem a Mercedesben. 

Persze mit sem ér egy jó hi-fi, ha nincs hozzá zene, Vancello felcsapta a Billboard listákat és megnézte, hogy mi is volt a nagy sláger 1985-ben, mindenki kedvenc énekesnője Madonna és a Like a Virgin.

Ha már ’85-ben annyira szaladt a szekér, hogy volt egy menő S Mercedesed és az akkori csajod erre a Madonna számra szólózott a jobb egyben, akkor akár el is vihetted moziba (addig is csöndbe volt), hiszen ekkor vetítették a mozik a 14. James Bond filmet, amely “A View to Kill” alcímet kapta, magyarul Halálvágta lett a film címe és még Roger Moore alakította benne a 007-est.

Ha pedig már mozi, akkor ahhoz szigorúan popcorn és kóla illik, ebben az évben dobta piacra a Coca-Cola a Cherry kólát, amelyet a mai napig lehet kapni. Persze McFly és a Doki inkább a Pepsire szavazott, de ez azért mégis csak egy fontos dolog volt akkoriban.

Szórakozni jó dolog, tudták ezt ’85-ben a világ jobbik felén, az USA-ban McFly ebben az évben már játszhatott az első Nintendo konzollal, amely a NES volt és hozzá választhatta akár a Super Mariot is, amely szintén ezen évben debütált.

Nem feledkezhetünk meg az év Playmatejéről sem, Karen Velez volt az a nő, aki ekkoriban ott lóghatott minden garázs falán. Itt éppen egy Toyota MR2-vel pózol, nem rossz párosítás, őt reméljük Dokiék magukkal hozták.

Amerika bár ekkor vastagon a lehetőségek országa volt, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vasfüggöny mögött is volt élet. Idehaza például ebben az évben Ötvös Csöpi és Kardos Doktor már nyugati krimiket megszégyenítő módon üldözték a bűnt Az elvarázsolt dollár című filmben.

Talán nem tudják az olvasók, de ekkoriban az USA jelentős erőt képviselt a nagy űrfegyverkezési versenyben, amelyről a korabeli magyar híradó is beszámolt a tv-ben. (1:51-től)

Mi is maradt meg mindabból, amikor még a híres páros elindult, illetve mi valósult meg azokból az elképzelésekből, amelyeket a jövőről gondoltak? Nos, a Doki és McFly bizonyára észrevehették, hogy már mindenki drótnélküli telefonokat simogat, NES helyett már különféle Xbox és Playstation konzolokkal játszanak az emberek, a CD sem menő már, mindenki Mp3-at hallgat. A Formula 1-ben az akkor született Hamilton és Rosberg vív ádáz csatákat, a DTM-ben a HWA csapat Mercedesei nyerték az idei bajnokságot, PAscal Wehrlein lett a bajnok. Le Mans-ban ismételten a Porsche diadalmaskodott, a rally bajnokság idei elsőségét pedig Sébastien Ogier vitte el a VW Polo volánja mögött. 2015 autója pedig a VW Passat lett. Ha pedig az év legfurább autóját kellene megnevezni, akkor az mindenképp a Toyota Mirai, ami már hidrogénnel megy. Hallja ezt Dolki? Hidrogénnel!!!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share