Toyotát Szibériából?

A Toyota első modelljéből, az AA-ból 1936 és 1942 között mindössze 1404 darabot építettek. 2015-ig úgy tudták, hogy a világháború során az összes elpusztult, ezért a Toyota múzeum részére a nyolcvanas években építettek egy új példányt, hogy szemléltetni tudják a kezdeteket.

Aztán 2015-ben váratlan helyen, váratlan fordulat történt: Oroszországban, Vlagyivosztok közelében előkerült egy meglehetősen viseltes, a gyártás első évében, tehát 1936-ban készült Toyota AA. A 80 éves autó-matuzsálem egy helyi gazdaság munkáját könnyítette meg, jelentős átalakításokat elszenvedve, többek között a kormány is átkerült a bal oldalra.

A holland Louwman Múzeumban úgy gondolták, hogy megmentik az egyedülálló ritkaságot és 7 hónap tárgyalás után az Orosz Kulturális Minisztérium is áldását adta a veterán eladására. Az autó jelenleg restaurálatlan állapotban tekinthető meg Hágában, ahová konténerbe csomagolva vasúton és teherautón érkezett meg Szibériából.

Remélhetőleg soha nem fogják restaurálni, hiszen minden horpadás és karc egy-egy történetet mesél el az elmúlt 80 évből, amit ez a Toyota keményen végigdolgozott, példát mutatva az őt követő, híresen megbízható Toyotáknak.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share