Bud Spencer és az autók

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, bizonyára mindenki ismeri őt, aki számos vígjátékban és spagettiwesternben szerepelt, sok filmjében Terence Hill mellett osztotta a pofonokat, sokan pedig úgy emlékeznek rá, mint Piedone, a zsaru. Tegnap óta nincs köztünk az olasz úszó, vízilabdázó, a bombajó bokszoló. Filmjeiben számos érdekes és különleges autó is felbukkant, ezeket gyűjtöttük most össze és néhány filmjéből származó idézettel búcsúzunk tőle.

Nyomás utána!

Talán az egyik legismertebb autó az az aranyszínű Lincoln Continental Mk III. az óriási szarvval az orrán, amellyel a két texasi milliomosnak álcázott titkosügynök egy tehenet vontatott be a szálloda elé. A 2,5 tonnás autót egy 7 literes V8-as motor mozgatta. 

bud_spencer_1.jpg

“Most érkeztek meg. Texasi milliomosoknak öltöztek. Bizarr jelenségek, mondhatom.”

Bűnvadászok

Rablóból lesz a legjobb pandúr, ebben a filmjükben a híres páros rendőrnek állt, miközben hajkurászták a bűnt számos autót feltűnt a filmben. A ’64-es Cadillac Series 62-t már rögtön az első jelenetekben, a kikötőben vette kezelésbe Bud Spencer a 2,2 tonnás autót, amelyet szintén egy 7 literes V8-as hozott mozgásba.

bunvadaszok_1.jpg

“- Miért verted szét a kocsijukat?
– A WC-csészék miatt, úgy hiszem.
– Á, így már mindent értek. Eleged van a WC-csészékből.
– Most, hogy elmeséltem az életem történetét, menj és sétálj egyet.”

A kikötőben egy másik autónak is hamar véget vetnek, de ezt nem a két főhős intézte el, hanem a rosszifúkkal verették szét. A sárga Ford Galaxie korának egyik csúcsmodellje volt, ugyancsak egy hétliteres motor dübörgött benne, amely a Thunderbirdből származott. 

bunvadaszok_2.jpg

“-Hogy bírod a piát?
-Az első 5 litert nagyon jól. Aztán a 6-nál elkezdek kötekedni. És te?
-Ugyan! Viccelsz? Whiskyn nőttem fel. A vérem 86 fokos!”

Már csak a két sellő miatt is érdemes megemlíteni a Chevrolet Caprice Classicot. A filmben ezzel az autóval “az akkuval volt egy kis probléma”, de nem is emiatt, hanem sokkal inkább Angie Crawford és Galina Kochilova grófnő miatt lesz ez örökké emlékezetes jelenet.

vlcsnap-2012-11-12-18h26m53s88.jpg

“Két sellőhöz jöttünk nem egy pingvinhez!”

Persze a rendőrautó sem maradhat ki a sorból, ha már Bűnvadászok. Egy ’75-ös Dodge Coronettel nyomultak a bűnözők után, amelynek az egyik jelenetében lebontották mindkét ajtaját. A filmben lévő változat egyébként már a hetedig generációja volt a Coronetnek. 

image_1_1.jpg

“Lehelj rám szivi… ÁÁHH itt habzik az egész sörfőzde, bajban vagytok madárkáim bajban…”

Nincs kettő négy nélkül

A film talán az egyik legemlékezetesebb autója az a Rolls-Royce Silver Cloud, amelyet Bastiano Joao Coimbra de la Coronilla y Azevedo és az ő kuzinja kedvéért kissé átalakítottak. Bizonyára ezt a nemes nevet mindenki fejből fújja.

image_1.jpg

“- Csak arra válaszolj, hogy ezek a jó kuzinok, hogy a fenébe tudnak beülni ide kalapban?
– Hát, lehet, hogy leveszik.”

Különben dühbe jövünk

A kis piros buggy, amelyet a kis római Puma műhely épített VW Bogár alapokra a film hatására vált egyből népszerű játékszerré. A filmben két példányt használtak, az egyik a végén sajnos odalett. A mindössze 560 kg-os autó 120 km/h sebességre volt képes a kis 1200 köbcentis blokkal. A film pedig talán a Spencer/Hill páros legismertebb alkotása.

85175_706316_1000x700.jpg

“- Holnap déli tizenkettőig ott legyen, különben …
– Különben?
– Különben … Különben mi lesz?
– Különben … Különben dühbe jövünk.”

A kétrészes filmben (bár tudjuk, hogy egymásnak nem folytatása, de most így hivatkozunk rá) feltűnik még egy másik ma már klasszikus autó is, ez pedig a “piskóta” Ford Escort, amellyel lángcsóvát húzva rodeóznak egy jót a klubban. Az autóval még egy épület lépcsőin is felkaptatnak.

big_0011162935.jpg

“Szeretem a hagymás-babot. Sorsoljunk. Fej vagy írás? Ha fej enyém, ha írás; megfelezzük.

A legismertebb párbeszéd, amit valószínűleg nagyon sokan idéznek fejből, amely az És megint dühbe jövünk filmhez kapcsolódik, illetve a pici fagylaltos autóhoz, amiben éppen elfért Bud Spencer, miközben Terence Hill csak azért is szeretett volna pisztáciát.

maxresdefault_3.jpg

“-Adj már nekem is egy tölcsért!
-Tutti frutti, karamell, vanília.
-Pisztácia.
-A pisztácia kifogyott.Van vanília, tutti frutti, karamell, rumos dió, kávé.
-Oké, akkor legyen vanília pisztáciával.
-A pisztácia kifogyott.Van vanília, karamell, tutti frutti, rumos dió és kávé.
-Oké, akkor legyen mondjuk tisztacsokoládé egy kis pisztáciával.
-Mondd,te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-Azért ne kapd fel mindjárt a vizet, ha nincs nincs. Szóval akkor, mi a választék?
-Van vanília, tutti frutti, karamell, rumos dió és kávé!
-Megjegyeztem.Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindbõl.Tutti frutti, karamell, vanília, rumos dió, és kávé.
-…Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát…”

 

Piedone, a zsaru

A Piedone filmekben számtalan autó tűnt fel a korabeli olasz márkák kínálatából, a különféle Alfa-Romeo, Lancia és FIAT típusok, de a legemlékezetesebb mindenképpen az a Lamborghini Espada, amellyel a drogbáró próbált meglépni Rizzo felügyelő elől. Az autó persze itt sem maradt érintetlen, a felügyelő letördelt róla pár alkatrészt.

lamborghiniespada3pp5_7719.jpg

“Nagyon kíváncsi vagyok, mi jön az élet után a Földön. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb kaland következik.”

Utolsó szava csupán ennyi volt: “Köszönöm” Mi pedig köszönjük a számtalan vidám percet és nevetést, amelyet filmjeiddel okoztál!

Total
0
Megosztások
8 hozzászolás
  1. Az És megint dühbe jövünk(amiben a fagyis jelenet volt) nem folytatása a Különben dühbe jövünknek.

  2. Kimaradt Aranykéz egy rövid jelenetig látható, és Isten tudja milyen márkájú olasz csodája, amit munkája verejtékével keresett meg a Piedoe Hong-Kong c. filmből.

    Bár autókról van ugyan szó, de hiányolom a buszt is a listáról, amit az Én a vizilovakkal vagyokban vezetett.

    Meg a kamion, meg a hajó, meg a repülők 😀

  3. “amellyel a két texasi milliomosnak álcázott titkosügynökök egy tehenet vontatottak be a szálloda elé”

    khmmmm őőőő….?

  4. @Jancsiszeg1980: Az autókra koncentráltunk. A busz, kamion, repülő, persze érdekesek, de mi most megmaradtunk az ismertebb autóknál. Persze még itt is lehetne bővíteni a listát, Fiat Topolino, ős Fiat 124/125, Alfák és Lancia típusok sokasága. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share