Reggeli rozsda: a törött kulcsú Porsche

Ritkaságokat még ma is lehet találni elfeledett garázsok, vagy kacatokkal teli pajták mélyén. Hol egy rég eltűntnek hitt Bugatti, hol egy versenypedigrével megáldott Mercedes vagy Ferrari kerül elő évtizedes por és pókhálófátyol alól. Reggeli rozsda rovatunk mai különlegessége egy első szériás Porsche 911, amely Kentucky-ból került elő.

A Porsche sok sok évtizeddel ezelőtt, 1963-ban mutatta be máig híres sportautóját, méghozzá a Frankfurti Autószalonon. Akkor még 901 néven futott a modell, de tekintve, hogy a Peugeot saját hazájában kizárólagos jogot szerzett minden háromjegyű számra, amelynek a közepén nulla van, így a németek ahelyett, hogy ott más néven bocsátották volna forgalomba az újdonságot, egyszerűen átnevezték 911-re. A többi pedig azóta jól tudjuk, hogy történelem. 

A képeken szereplő példány 1965-ből való, szóval az első szériások közül került ki, ez a 294. legyártott darab az alvázszáma szerint. Az autót jelenlegi tulajdonosa 1973-ban vásárolta, a jogi diplomáját ünnepelte meg vele. Két évig használta, amikor is egy olajszivárgás jött elő az autón, ezt sehogyan sem tudta orvosolni, így az autót beállította a garázsba, hogy majd valahogy megoldja a problémát. Persze ahogy az lenni szokott, teltek-múltak az évek és a Porsche már nem volt akkora prioritás a tulajdonosnak, így évről évre vastagabb lett rajta a por és a rozsda is elkezdett belőle falatozgatni.

Az utóbbi években, amikor is a klasszikus autók ára kilőtt, mint egy torpedó a tulajnak eszébe jutott a régen leparkolt 911. Mivel ő maga nem volt nagy Porsche szakértő, ezért megkérte egy környékbeli ismerősét, hogy segítsen neki értékelni az autót. Az ismerős kinyitotta a csomagtérfedelet és amikor meglátta az alvázszámot, nem hitt a szemének, rögtön tudta, hogy ez élete eddigi legrégebbi Porsche típusa.

Szerencsére erre a rozsdás sportautóra fényes jövő vár, mivel ez egyike a léghűtéses 911 típusok első szériájának, így visszavásárolta a Porsche. Hollandiába szállították, ahol a Porsche Classic Center Gelderland megkezdte az autó teljes restaurálását.

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. Nekem ez bakker, cseszlovák, hogy hogy lehet egy legendát elfelejteni, meg parkolópályára tenni.Ennyire molyfing volt a vételára a jogi diploma mexerzésekor??Valahogy rohadtul nem hinném…
    Ezek az autók akkor sem lehettek filléres kacatok.
    Akkor meg hogy nem adta el rögtön az olajszivárgáskor.
    Akkor tudom elfogadni az ilyen legendák elfelejtését, ha van mellette másik huszonöt legenda szintén a pajtában…

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share