Reggeli rozsda: 356 Speedster

Ezzel kezdődött minden, amit ma úgy ismerünk, hogy Porsche. A stuttgarti márka legelső típusa volt az 1948-ban piacra került Porsche 356, amelyet bő 17 évig gyártottak kezdetben Ausztriában majd pedig a stuttgarti központban. A VW Bogár alapjaira épülő sportautót ma már legendaként tisztelik, valamint a megmaradt példányokat nagy becsben őrzik, ezért is szinte csodaszámba megy, ha feltűnik még egy-két rozsda és por lepte példány egy-egy garázsból. 

Reggeli rozsda rovatunk legújabb szereplője egy 1957-es gyártású Porsche 356 Speedster, ami igazi ritkaságnak számít, hiszen mindösszesen csak 1171 példány készült belőle 1954 és 1958 között. A képeken látható Speedster története 1957. március 5-én kezdődött, ekkor gurult ugyanis le a németországi gyártósorról méghozzá az amerikai piacra szánva, ami látható a lökhárítóiból is. Az Aquamarine Blue metálfényezésben pompázó Porschet az Illinois államban található Hoopstoneban vásárolta meg az első tulajdonosa a Shakespeare Motorstól, hmmm milyen költői. Megvan az autó eredeti számlája is, amely szerint John Casper ’57 május 31-én vette az autót, amelyet 50 dollárért foglalózott le. Akkoriban egyébként 3 502 dollár volt újonnan ez a példány, amelynek kifizetését követően a boldog tulaj június 6-án már át is vehette az autót a szalonban.

John az autót Chicagóban használta főleg, mint nyári autót, bizonyára élvezte a Speedster nyújtotta tető nélküli élményt, ahogy belekap a hajába a szél (tegyük fel, hogy John nem volt kopasz) és melengeti a kobakját a napsugár. Egyébként ez is hozzájárult ahhoz, hogy az autó ennyire jó állapotban fennmaradt, hiszen úgy találták meg, hogy rozsda kizárólag az akkumulátor körül volt! Sajnálatos módon John az autót csak kicsit több, mint 31 ezer mérföldön keresztül tudta vezetni, azonban addig minden karbantartást elvégeztek rajta, fellelésekor az autóban volt az eredeti szervizkönyv is, benne az utolsó, 1975-ös bejegyzéssel. Az autó ekkor garázsba került és közel negyven évet békésen várt arra, hogy valaki megtalálja. Időközben rárakódott a por, a vászontető kissé megfoszlott, de bézs belsővel ellátott kis Porsche állta az idővel a sarat. Az autó további érdekessége, hogy a Speedster ülései helyett a Coupé üléseivel szerelték gyárilag.

Sajnálatos módon az autó első tulaja, John, aki 59 éven keresztül birtokolta az autót nemrégiben eltávozott, a család egyik jó barátja azonban tudott a kék 356-os Speedsterről, így november 5-től az Auctions America által lehet majd rá licitálni. Talán nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs még egy ilyen Porsche 356 Speester a földön, első tulajtól, csak nyáron használt, garázsban tartott, rozsdamentes eredeti fényezésű ritkaság eladó!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share