Reggeli rozsda: izomautók tömegsírja

Muscle car, az amerikai legendák közös jelzője, amelyek története az 1940-es évekig nyúlik vissza. Full-size kétajtósok, pony carok tömkelege, amelyekbe a legnagyobb és legerősebb V8-as motorok kerültek, ezek voltak az amerikai utak és a negyedmérföldek királyai. Többségüket már a szalonból kihozva elkezdték fűszerezni olyan alkatrészekkel, amelyeken a Mopar, az Edelbrock, vagy a Shelby nevek és logók díszelegtek. Az idő azonban ezeken az egykor csillogó, a gumit füstölve égető autócsodákon is kifogott, sokuk megtörve, meggyötörve, került pajták mélyére, rosszabb esetben a roncstelepre, vagy a természet lágy ölére. 

00a0a_dzdv1qw5dxk_1200x900.jpg

A napokban került fel néhány fotó és némi információ egy Houstonban található izomautó temetőről, ahol legalább 200 különféle, zömében amerikai autó alussza rémálmát már legalább 30 éve. Közel hetven Mustang fekszik itt szerte-széjjel, különféle változatokról van szó, többségük valamilyen fastback, de akad köztük GT és Mach 1 is. 

Ugyanakkor ebben az autótömegsírban akadnak olyan típusok is, mint néhány Impala, Charger, Plymouth Road Runner, Camaro, Galaxie, de akad egy Gran Torino Sport is, illetve néhány európai modell is. Többségüket már keresztbe-kasul átrágta a rozsda, erősen hiányosak, van amelyik már a földbe van süllyedve és vélhetően a padlólemeze az enyészeté. De a képeken látni kettészakadt, törött autókat is, illetve van olyan is, amelyiknek a motorteréből már nem egy V8-as motor, hanem valamiféle fa nő ki. 

Avar, rozsda és porlepte gépek ezek, amelyek valaha bizonyára szebb napokat is megéltek, most meg egy erdő szélén várják, hogy talán még fel tudnak támadni, vagy végleg az enyészeté lesznek. 

Total
0
Megosztások
6 hozzászolás
  1. Napokban előkerült fotók? 🙂 lehet keveset mondok akkor, ha azt mondom, hogy 1 éve láttam már ezeket

  2. Persze,a Discovery-s autófelújítós műsorokban meg nem találnak az egész USA-ban megfelelő donorautót,karosszériát,amit meg igen ezeknél rosszabb állapotban azok meg sok ezer $-ba kerülnek-pedig csak ki kellene menni ebbe az erdőbe szüretelni…

  3. Kié ez a gyűjtemény? / Kié az erdő? Ki vitte oda? Kinek a tulajdona alvázszám alapján?

    Jelentkezett-e alapívány, hogy megmentse ezeket a technikatörténeti érdekességeket?

    Ilyen alapvegő információkra lennék kiéhezve…

  4. @Tyeplica: Annyit lehet tudni, hogy az autókat valaki hirdeti, de hogy egy tulajdonoshoz kapcsolható-e mind, vagy az esetleges tulajok megbíztak valakit, hogy tegye pénzzé őket, erről már semmit sem találtam.

  5. Micsoda környezetszennyezés! Bár, az a trumpfélék amerikájában sok embernek eszébe sem jut.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share