Reggeli rozsda: egy pár Cadillac

Gondolkoztatok már azon, hogy vajon melyik amcsi vas testesíti meg igazán az amerikai álmot? Talán egy Mustang, amivel Los Angelesből elrepeszthetsz Palm Springsbe, vagy egy Corvette, amivel New York utcáin cirkálhatsz, esetleg egy Camaro, amivel Miamiban lehetsz a király, vagy egy Charger, amivel a 66-os úton repeszthetsz féktelenül? Azt hiszem, hogy önmagukban nézve mind mind jó autó, de ha azt az érzést keresném egy autóban, ami talán leginkább hasonlít az amerikai álomra, akkor én mindenképpen egy jó öreg Cadillac mellett tenném le a voksom, legyen az zárt vagy nyitott, de ugyanúgy megnéznek benne a Hoolywood Boulevardon, mint San Fransisco dimbes-dombos útjain kanyarogva. 

s-l1600_4.jpg

Ha már pedig Cadillac, akkor mindenképp legyen Eldorado, mint ez a két 1955-ös kupé, amelyek 40 évet álltak egy helyben valahol New Yorkban. A GM 1954 és 1956 között gyártotta az Eldorado második generációját, amelyből  már az első évben négyszer többet, egészen pontosan 2 150 példányt sikerült értékesíteniük, mint az elődből. A méretes autók mozgatásáról méretes motorok is gondoskodtak, 5,4 literes, majd később hatliteres V8-as bugyborékolt bennük, amelyek a klasszikus négyfokozatú GM által fejlesztett Hydramatic automatikus váltón keresztül forgatták a hátsó kerekeket, hogy aztán a nehézkes karosszériák, – kiviteltől függően 2,2 vagy 2,3 tonna -, mozgásba lendüljenek egy laza nyáresti cirkálásra.

s-l1600_3.jpg

Az ’55-os modellévre kapta meg az ekkor még legnagyobb Cadillacnek számító típus a karcsú hátsó cápauszonyokat, a kabrió, vagy ahogyan egy amerikai mondaná, a convertible változatra pedig ekkor kerültek fel a dupla hátsó körlámpák, illetve az extra krómozást. Krómból persze vastagon jutott az autóra, még ha az egyik példányon ez már csak haloványan is látszik.  

Sajnos a két autó története nem ismert, az viszont szemmel látható, hogy a kék példány sokkal jobban állta az idők viszontagságait, mint a mellette álló testvére. Az ebayen nem olyan régen találtak új gazdára, potom 2 800 dollárért, talán mindkettő feltámad, hogy valaki újra kiguruljon vele az utakra, megélni az amerikai álmot. 

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share