Lego Bugatti 1:1 méretarányban

Pár hónappal ezelőtt mutatta be a Lego a Technic szériában a legújabb speciális készletét, amelyből a Bugatti Chiron 1:5 méretarányú kockaváltozatát lehet megépíteni igen tetemes összeg ellenében. Mindig is tudtam, hogy bármit lehet építeni Legóból, az 1977 óta létező Technic elemekből pedig főleg. Még emlékszem a ’90-es évek Lego katalógusaira, amikben még kamionok, big footok, daruk és más egyéb járműveket kínáltak ebben a termékvonalban. Manapság pedig a legkülönlegesebb luxusautókat lehet újraalkotni belőlük. 

bugatti-chiron-lego-technic-11_4.jpg

A Lego tervezői igen megszállottak, hiszen nem volt nekik elég egy méretarány, több működő funkciót is prezentálni tudó méretarányos Bugatti Chiron, úgy döntöttek, hogy építenek egy életnagyságút, amely szintén működőképes, ráadásul megtévesztésig hasonlít a valódi hipersportautóra. 

Az építéséhez több, mint 1 millió Lego Technic elemet használtak fel, amelyeket 13 438 munkaórányi építéssel raktak össze. A Technic Chiron nem csak külsejében hasonlít az eredetire, hanem a belteret is teljes egészében lemodellezték és újraalkották a dán játékgyártó kockáiból. Annyival persze nem elégedtek meg a Lego emberei, hogy életnagyságú Chiront építenek, hanem működőképessé is tették azt. A Lego Power Function platformjaiban alkalmazott elektromotorokból 2 304 db-ot használtak fel, amely által mozgásba hozzák az autót. Ehhez 4 032 fogaskereket kombináltak. Az összteljesítmény természetesen jócskán elmarad az igazi csúcsjárgány 1 500 lóerejéhez képest, hiszen ez a sok kis elektromotor összesen képes leadni 5,3 lóerőt és 92 Nm forgatónyomatékot. 

A Lego változaton ugyanúgy működik a jellegzetes hátsó szárny, világítanak a lámpák, működik a sebességmérő, és az 1,5 tonnás alkotás jön-megy-megáll, mint az igazi. A dánok az autót a csehországi Kladnoban található üzemben tervezték és építették, a munka során 339 különféle típusú Technic elemet használtak.

A kész autót természetesen ki is próbálták, aminek Németországot választották helyszínül, nem véletlenül, hiszen a valódi Chiront is sokat tesztelték itt. Az igazi Bugatti 420 km/h-ban korlátozott végsebességgel képes száguldani, az 1:1 arányú Technic változat 20 km/h képes. Andy Wallace többszörös Le Mans-i és Daytona győztes pilóta, aki nem mellesleg a Bugatti tesztpilótája is (de jó foglalkozása van) próbálta ki a Lego Chiront, Szerinte megtévesztésig hasonlít az igazi autóra, ráadásul 20 méternyi távolságból nem is lehet felfedezni semmiféle különbséget. Vezetni nagyon élvezetés és szórakoztató, nem gondolta volna, hogy valaha majd Lego autót fog tesztelni.

A Lego részéről egyébként tartalmaz új fejlesztéseket is az autó, hiszen itt alkalmaztak először teljesen átlátszó Technic elemeket (fényszóró), illetve 58 egyedi elemet is legyártottak a megalkotásához. Érdekesség, hogy semmiféle ragasztót nem használtak, hogy stabilabbá tegyék a szerkezetet, minden elem úgy kapcsolódik össze, ahogy a többi Legónál is megszokhattuk. Egyébként két elemében közös az igazi Chironnal, azok pedig a kerekek és az emblémák.

Forrás: Lego

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share