Reggeli rozsda: csillagpor

A roncsvadászat legizgalmasabb és legcsodálatosabb pillanatai azok, amikor is régen elhagyatott garázsok, pajták, különféle raktárak, vagy befalazott szobák mélyéről rozsda ette és por lepte autócsodák látnak újra napvilágot. Pókhálóból készült selyembe burkolva évtizedeken keresztül, nagy türelemmel vártak arra, hogy valaki újra felfedezze őket. Kincsek ezek, és olykor az autós világ tiltott igazgyöngyeire is rábukkanhat az, aki igazán kitartó és szerencsés. Egy ilyen gyöngyszem a Mercedes-Benz 300 SL, amely sirályszárnyas ajtóival és rendkívül csodálatos külsőjével már az ’50-es években meghódította sokak szívét. A gyönyörű kupéból annak idején mindösszesen csak 1 400 példány készült, amelyből egy igen korai darab került elő nem régiben a floridai Ponte Vedra Beach egy sötét garázsából.

20190116-143519-img_2050.jpg

A 300 SL kupét bő tíz évig tárolták a garázsban, amíg fel nem fedezték újból. Persze ettől jóval többet állhatott egy helyben, csak vélhetőleg a tárolási helyét változtatták. De ne rohanjunk ennyire előre. Azt hiszem, hogy minden egyes sirályszárnyas Mercedes 300 SL-nek megvan a saját egyedisége és története, mint ahogy ennek az igen korai, a gyártás első évéből (1954) származó példánynak is, amely a sorban a 43. autóként hagyta el anno a gyárkaput. A történet szerint az autó már 1956 óta áll, az órájában is mindösszesen csak alig több, mint 35 ezer mérföld van. 

Az autó felkutatásában Bill Warner, az Amelia Island Concours d’Elegance alapítója és jelenlegi elnöke is aktívan részt vett. Warner 16 éves volt, amikor először látta az autót Floridában, azóta tartotta a kapcsolatot eme járműcsoda tulajdonosával. Majd nem olyan rég megfordult a fejében, hogy megkeresi, mondván kíváncsi, hogy mi a helyzet az autóval. A tulaj kiléte a saját kérésére nem kerül felfedésre, azonban Warner elmondta, hogy vélhetően az idő, és a felújításba fektetendő pénz lehetett a fő ok, hogy az eredeti állapotú 300 SL eladásra került. Mivel a tulaj már igen idős, ezért nem volt abban biztos, hogy egy évekig tartó felújítás eredményét még megéli. Így a gyönyörű Mercedes sportkupé a lehető legjobb gazdához kerül, a kaliforniai Mercedes-Benz Classic Center vásárolta meg ismeretlen összegért.

Az autót a gyáriak teljesen fel fogják újítani, nagy szerencséjükre a gépcsoda javarészt ép. Az évtizedek hosszú sora után soha nem volt felújítva, még a fényezése is az eredeti. A műszerfal és a beltér hiánytalan, igaz a párás floridai levegő nem kímélte a bőr és szövet felületeket, de egy alapos restauráció után olyan lesz, mintha új lenne. A csillag jelen állapotában a március 7-10. között tartandó Amelia Island Concours d’ Elegance, autószépségversenyen lesz látható a nagyközönség számára. Amikor pedig teljesen elkészül, akkor vélhetően végigjárja majd az USA összes nevesebb kiállítását. A végére egy szám, hogy mennyit ér egy ilyen különlegesség, ha gyémántként ragyog, nos akár 1,5 millió dollárt is.

Fotók: Mercedes-Benz Classic Center

Ne maradj le semmiről! Kövessetek minket az alábbi felületeken!

Vancello a Facebookon: Katt

Kövess minket az Instagramon is: Katt

Ne maradj le a Roncsvadászok csoportunkról sem: Katt

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. Na, itt legalább eladta a fantaszta idejében, amíg még volt értelme.És mennyivel jobb helyre került így, mintha maradt volna az öreg garázsában, tovább rohadva az enyészet felé.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share