Autós túra: a Vasfüggöny temploma

Új sorozatunkban olyan helyekre kalauzolunk el benneteket, amik kiváló állomásai lehetnek egy autós kirándulásnak. Elvégre mi értelme van a garázsban féltve őrzött gépnek, ha nem élvezzük az általa nyújtott szabadságot?

A 8-as úton Rábafüzes felé haladva, az országhatár mellett érjük el Rönök községet. Az egyik leágazásnál tábla jelzi: a Szent Imre templom felé itt kell jobbra bekanyarodni. A rönöki szakaszon aránylag jó úton gurulunk az erdő irányába, egy hegytető felé, aztán egyszer csak vízátfolyással szabdalt, kavicsos dűlőútra vált. Ne ijedjünk meg, jó helyen járunk, egy balos kanyarban feltűnik a jelzett templom, előtte könnyedén tudunk leparkolni.

ronok1.jpgCsendes, rendezett, nyugodt környezet fogadott minket. 

Az épületet körülvevő parkban padok és egy apró szabadtéri színpad fogad minket, a környezet rendezett és kulturált. A templom falától néhány méterre piros-fehér-piros tábla látható: ez az osztrák-magyar országhatár. A határkövek túlsó oldalán kavicsos út vezet az erdőbe, majd onnan a legközelebbi faluba, de itt autóval nem lehet átkelni. Ahogy a tábla jelzi, gyalog, vagy kerékpárral folytathatjuk arra utunkat.

ronok4.jpgAusztriába kellett átlépni, hogy a torony is beleférjen a képbe.

A templom

Már az Árpád-korban állt itt templom, azonban azt 1898 végén egy vihar megrongálta, így lebontották. Helyére 1902-ben kezdtek építeni egy újat, amit 1904-ben szenteltek fel.
Legnagyobb szerencsétlenségére azonban az új, trianoni határ éppen a falaitól néhány méterre húzódott. Az 1951-ben még jó állapotú templom plébánosát elüldözték, környékét lezárták, majd pusztulásnak indult. Nem a természeti erők, hanem az elzártság ellenére az emberek tették benne a legtöbb kárt: gyakorlatilag a falakon kívül mindent elvittek belőle. A hatóságok a 70-es években le akarták bontatni, ezt azonban senki nem vállalta.Mivel a templomhoz több, osztrák oldalra került falu is tartozott, így ők kezdeményezték a 80-as évek közepén a templom megmentését, de sajnos várni kellett még pár évet az adandó alkalomra. A Vasfüggöny lebontása után, 1990-ben végre megkezdődhetett az újjáépítés, a felújított templomot 1992 szeptemberében szentelték fel, magyar és osztrák hívek jelenlétében. Érdekessége, hogy a torony keresztjét II. János Pál pápa áldotta meg 1991-ben, a szombathelyi repülőtéren.

Egy apró hibát elkövettünk. Úgy gondoltuk, vasárnap be tudunk jutni a templomba, azonban itt szombatonként van szentmise, így csak kívülről tudtunk gyönyörködni benne.

Az épület mellett a másik érdekesség maga az országhatár. Az apró, fehér határkövek szép sorban állnak egy erdei ösvény mentén, a templom fényképezése közben hátrálva az ember észrevétlenül Ausztriában találja magát. Mivel emlékszem, milyen volt a Vasfüggöny idején átkelni az osztrák-magyar határon, így örömmel lépem át többször is szabadon a vonalat. A templom előtti padokon, az erdő varázslatos csendjét élvezve tudtunk tízóraizni, És egy rövid sétát is tettünk.

ronok_google.jpgKép: Google térkép

Összegezve ezt az úti célt egyfajta köztes állomásként ajánlanám, hiszen akad még látnivaló bőven a környéken, amiket igyekszem bemutatni a későbbiekben.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share