Fiat gyár kicsiben

Emlékszem, gyerekkoromban a számtalan Matchboxomhoz egyszer kaptam egy emeletes parkolóházat, aminek a legtetejéről remekül lehetett legurítani a kis járgányokat. Az alsó szintről pedig egy lifttel ismét a magasba lehetett emelni őket, hogy újra és újra kezdődjön a móka. Ezzel az egész gyerekkori mókával így felnőttként (vagy nagy gyerekként) híres lingottói Fiat üzemet tudnám párhuzamba állítani. Csak ott a móka pont fordítva, a gyár tetején ért véget. A Slot Mods Raceway valami hihetetlenül vagány dolgot alkotott. 1:32 méretarányban megépítették a híres olasz autógyár kicsinyített mását, amelynek a tetején bizony ott a híres tesztpálya is.

Hogy mi az a Slot Mods Raceway? David Beattle pár évvel ezelőtt alapított egy slot car versenypályákat készítő céget Detroitban. Az amerikai autógyártás központjában azért ez talán annyira nem meglepő, azonban ezek a pályák nem olyan hétköznapiak, mint amit a játékboltok polcain látunk. Sokkal inkább komoly terepasztalok, amelyekbe a slot car élményt belecsempészte. Zömében fából készítik a pályákat és a különféle tereptárgyakat, épületeket. Az egész leginkább egy kis (nagy) fiú (férfi) autós álmainak miniatűr kivetüléséhez fogható.

De térjünk is a lényegre, a legújabb alkotásukra, amelyet egy privát ügyfelük megrendelésére készítettek. Ez pedig nem más, mint a világhírű Lingotto-ban található Fiat üzem, amelynek kicsinyített mását két évig készítették. A gyárat az olasz márka még 1923-ban nyitotta meg, ez volt az első olyan üzemük, amelyben futószalagrendszeren készültek az autók. Az ötemeletes ipari üzem alsó szintjén érkezett be mindenféle alapanyag és alkatrész, a gyártósorok pedig egészen öt emelet magasságig kígyóztak, hogy ezután a kész autók az első tesztköreiket az üzem tetején kialakított döntött kanyarokkal ellátott pályán tegyék meg.

Odabent aztán van minden, gyártósorok, gépek tömkelege, irodák, tervezőstúdió. A lehető legrészletesebben alkották meg ezt a kis csodát. Sajnos a Fiat 1980-ban bezárta a gyárat, amely azóta egyfajta közösségi térré alakult, van benne mindenféle kereskedelmi egység. Azonban a tetején lévő pálya érintetlen maradt, és a mai napig látogatható.

A miniatűr Fiat üzem még így is grandiózus. 4,57 m hosszú, 1,83 m magas és 1,22 m széles. Szóval nem árt neki egy külön terem, de vélhetően erre a megrendelő is gondolt. Neked is kellene egy ilyen otthonra? Én tuti jót szórakoznék vele. A Slot Mods többi munkáját ide kattintva tekinthetitek meg.

Forrás, képek: David Beattle facebook oldala, Slot Mods Raceways

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share