Lamborghini Invencible és Autentica

Az utolsó tisztán V12-es Lamborghinik

Sokan bizonyára azt hittük, hogy a hagyományos V12-es motorral szerelt hajtáslánctól a Lamborghini az Aventador Ultimae változatával búcsúzik. Az olasz sportautógyár azonban a legvégén még előhúzott a kalapjából nem egy, hanem két meglepetést. Az Invencible kupé és az Autentica roadster az utolsó két autó, amely az Aventador alapjaira épült.

Immáron 12 éve annak, hogy az Aventador piacra került. A két egyedi járgány a márka életében az utolsó csúcs sportgépek, amelyek a hibrid korszak beköszönte előtt készültek, ugyanis az Aventador utódja már ilyen lesz. Talán még emlékeztek a Veneno nevű típusra, amely az egyik legextravagánsabb kinézetű modell volt a márka kínálatában, szintén az Aventador alapjain. Bizonyos részletekben ezt a járgányt vélem felfedezni az Invincible és az Autentica párosban is.

Az orrkialakítás is érdekes és ismerős lehet. Ez bizony Essenza SCV12, kizárólag pályahasználatra szánt modellről köszön vissza. Mindkét autó karosszériája teljesen karbonból készült, csak úgy mint anno a Gallardo alapjaira épült egyedi Sesto Elemento. A formaterv fő motívuma a márkára jellemző hexagonális vonalak. Ez megjelenik a hátsó lámpák hármas csoportján, a kipufogóvégeken, de a géptető légbeömlőin is.

Mindkét változat beltere teljesen minimális, a sportosságra és a vezetés élményére van hangolva. A műszerfal egy szimpla digitális kijelző, nincs infotainment képernyő. A szellőzőrostélyok 3D nyomtatással készültek. A beltérben is a karbon a meghatározó anyag, amely itt-ott keveredik a valódi bőrborítással.

A V12-es szív teljesítménye megegyezik az Ultimae változattal, 769 lóerő és 720 Nm forgatónyomaték, amely a hétfokozatú ISR váltóművön keresztül hatja az összes kereket. 2,8 másodperc alatt ugrik százra és 355 km/h a végsebesség. Mindezt tiszta V12-es szimfóniák mellett

Az Aventador LP 780-4 Ultimae kiadás bő fél millió dollárba került. Abból a típusváltozatból 350 kupé és 250 roadster készült, azonban a Rosso Efesto színben pompázó kupé és a Grigio Titans színű roadster egy-egy példányban készült. Nyilvánvalóan, ha értékesíteni is fogják ezeket a járgányokat, akkor igen borsos árat is kérnek majd értük.

Annyi bizonyos, hogy az Invencible és az Autentica valóban méltó lezárása a Lamborghini történelemkönyvének egyik leghosszabb fejezetének, amely a színtiszta V12-es hangszerről szólt. Az Aventador utódjára az idei év első negyedévében számítunk, amelyet majd a Huracán utódja követ.

Forrás, képek: Lamborghini

A cikk elkészítése kb. 2 órát vett igénybe.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Read More

Z, mint Zen

Nissan Z Proto A Nissan tervezőmérnökei vélhetően a totális zen állapotába kerülhettek valamilyen feng shui által ihletett japán…
Total
0
Share