Klasszikus amerikai autókat idéz a Breitling Top Time széria

A géptető alatt V8 helyett saját szerkezet lapul

A Breitling Top Time modellsorozata bizonyára nem ismeretlen az órakedvelők körében, sőt vélhetően több autórajongó is hallott már a szériáról. Willy Breitling az 1960-as években alkotta meg a Top Time karórákat, az új típusú kronográffal kifejezetten a fiatal generációt célozta meg. Ahogy anno Willy fogalmazott, “a fiatalok nem akarnak olyan órát venni, amit az apjuk hord. Sokkal inkább érdekli őket egy versenyzéssel összefüggő speciális számlappal és nyomógombokkal ellátott karóra. Egy óra, ami csodálatra készteti a fiúkat. Olyan, amelyik egyszerre lenyűgöző és elegáns.”

Az első Breitling Top Time órát 1962-ben mutatták be, majd két év múlva már elérhetővé is tették. Egyből nagy népszerűségnek örvendett a sportrajongók és a motorsportok kedvelőinek körében. A korábbi Breitling modellekhez képest letisztultabb és egyszerűbb design jellemezte, nem mellesleg árban is sokkal elérhetőbb volt.

Az órának nagy reklámot jelentett, hogy Sean Connery egy ilyet viselt a csuklóján az 1965-ben bemutatott Thunderball című James Bond moziban. A filmben szereplő példányt Q és csapata a 007-es feladataihoz igazította, ellátták például Geiger számlálóval. A filmes szereplés megpörgette az eladásokat, és máig ez az egyik legnépszerűbb modellcsaládja a svájci márkának.

2021-ben mutatkozott be a Top Time legújabb szériája, amely három változatban volt elérhető egészen egy éven át. A három karóra ETA kronográf szerkezettel készült, így árban is megmaradt kedvezőbb szinten, már úgy Breitling mércével mérve. Akkoriban hozzávetőlegesen 2 millió forintba kerültek. Mindhárom óra egy-egy klasszikus amerikai autó előtt állított emléket, nevezetesen a Chevrolet Corvett, a Ford Mustang és a Shelby Cobra. Az eltérő színű számlapokon megjelentek ezen autók logói is. A segédszámlapos órák közül egyedül a Cobra különbözött némileg, ennek csak két plusz számlapja volt, ugyanis a márka logója csak 6 óránál fért el.

Persze itt sokan felkaphatják a fejüket, hogy a Breitling és az amerikai autók hogy jönnek össze? Ennek több oka is van. A svájci óramárka az autós világ síkjával sokáig a Bentley luxusautómárkán keresztül érintkezett. A svájci-brit kollaborációból különleges kiadások születtek, azonban az együttműködést a Breitling felmondta. Nem maradtak azonban vérbeli autós órák nélkül, hiszen a megújított Top Time szériával a klasszikus amerikai izomautókhoz nyúltak vissza. Ez érthető is, illetve dicséretes. Érthető, hiszen a Top Time már eredetileg is a fiataloknak szóló modell, ez pedig nehezen hozható össze az öreges stílusú Bentley-vel. Ugyanakkor dicséretes, hiszen az óragyártó a fiatalok körében ezáltal népszerűsíti is a klasszikus autók világát.

Az idei évben újra megjelentek a kínálatban az amerikai autós kiadások, amelyek köre egy új taggal bővült. Ez az új változat pedig a Ford Thunderbird típussal köthető össze. Az újdonságok a korábbi szériához képest némileg nagyobb tokozattal készülnek. A 41 mm átmérőjű óratokban pedig a márka saját mechanikus automata szerkezete, a Breitling 01 ketyeg. Ez természetesen azt is jelenti, hogy árban is följebb pozicionálták, de az árcéduláról kicsit később.

Bevallom őszintén, hogy a négy óra közül nekem a Thunderbird kiadás tetszik leginkább. Letisztult fehér színű számlap, piros rally-stílusú perforált bőrszíj és acél csatt. A sebességmérő skálával rendelkező lünetta és a segédszámlapok is egyből a klasszikus, 1954-ben bemutatott Ford kabrió műszerfalát juttatják az ember eszébe. Fönt tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírüveg fedi, alul pedig az üveg belső felületére festették az autók logóit, amelyen keresztül engedi láttatni a gépházban lévő szerkezetet. A nagy és kismutató, valamint az indexek természetesen lumineszkálnak a sötétben.

A 01-es szerkezetnek köszönhetően az új Top Time karórák 70 órányi járástartalékkal rendelkeznek. Az órák bőrszíjjal 8000 dollárba, fém karpereccel 8450 dollárba kerülnek. Ezek bő 3,2, illetve 3,4 millió forintos hazai árakat jelentenek a jelenlegi árfolyamon.

Képek, forrás: Breitling

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share