Mecsók, emlékek

Az autóbuzériához (kitalálhatna már valaki erre egy jobb kifejezést) vezető út Matchboxokkal van kikövezve, legalábbis nálam így volt. Persze nekünk a Corgi, a Majorette és a többi kisautó is mecsboksz volt, gyerekkorban még nem a márka számított.

Talán 2-3 példány maradt a sok-sok kisautóból, most az eltűnt és a meglévő darabokból mutatok be néhányat, ami a legkedvesebb volt akkoriban számomra.

Az első egy piros hetes Corvette, ami egy Coca-Cola feliratos Corgi márkájú készlet egyik darabja. Nem emlékszem pontosan, úgy 8-9 éves koromban veszett nyoma, de azóta sem felejtettem el.

A második példány ugyanebből a csomagból való, és szerencsére megmaradt nekem, itt díszeleg a polcon: egy Hot Rod Custom Van.

A harmadik darab egy Porsche 959-es, a Matchbox gyártotta. Az összes közül ez volt számomra a legkedvesebb, rengetegszer hasítottam vele a polc- és szőnyegsztrádákon. 🙂

Sajnos ő is nyomtalanul tűnt el valamikor 15 évvel ezelőtt.

A harmadik darab egy busz, mégpedig egy emeletes Matchbox Leyland Titan. 1981 szerepel az alján, de úgy 1987 körül (6 évesen) kaphattam. Alaposan megkopva bár, de még midig itt van nekem.

A negyedik egy Lincoln, mégpedig egy Town Car, szintén Matchbox. Talán a leginkább hányatott sorsú, pedig a második legkedvesebb kisvasam volt. Eredetileg fehér színben pompázott, most épp filctoll-zöld színű, mert egyik haverom kisfia megtalálta nálam úgy 8 éve és jobbnak látta kidekorálni.

Talán emlékeztek még a T.I.R. című filmre, na ennek az aktuális epizódjait el lehetett játszani a következő járgánnyal: egy Rába kamion, Hungarocamion feliratos pótkocsival.

Kép: matchboxmemories.blogspot.com

Sajnos már őt is csak a gugli segítségével mutathatom meg nektek.

Érdekes még így röviden is visszaemlékezni azokra az időkre. Sok emlék jött elő a régi játékoknak köszönhetően. Fekete-fehér tévén nézett Starsky és Hutch, T.J. Hooker valamint Hazárd megye lordjai epizódok, amikből nem a történetre, inkább a csikorgó, repülő, padlógázon száguldó (gyakran dísztárcsát elhagyó:) ) autókra emlékszik ez ember, amit aztán újra játszhatott az asztalon, a fakockából épült városok utcáin, fröcsögő nyállal berregve. 🙂

Ha eszedbe jutott a legkedvesebb játékautód, vagy egy régi emlék, várom a hozzászólásod a kommentablakban!

Total
0
Megosztások
12 hozzászolás
  1. Erről eszembe jutott az M1 BMW. Asszem Matchbox volt. Talán megvan még valahol. De kint van a polcon egy Sierra XR4i, átfestett de jó karban 🙂 Hejj régi szép idők….

  2. az emeletes buszra emlékszem. rettenetes hiba volt, hogy matricából volt a felirat, mert 1-2 hét intenzív játszás után lefoszlott a túróba.

    kislány koromból sajnos az összes medzsó eltűnt, most bogárhátúakat gyűjtögetek. eddig kb 50 darab van.

  3. Valahol a pincében kb. 200 db Matchbox vár a gyerekeimre. Kicsit még nőni kell hozzá. 🙂
    Hungarocamion-ból még van 1 db, ill 2 másik, másféle pótkocsival (pl. ponyvás Deutrans). Ha jól emlékszem, NDK gyártmány és TT méretarányos.

  4. Ugyanilyen 959-esem van nekem is,meg doubledecker is,többféle változatban.Az ős matchboxok még Angliában készültek,aztán az outsourcing keretében előbb Makaóba tették át a gyártást,majd Kínába.
    Az évszám a kocsik alján nem a konkrét gyártási évet jelentette,hanem azt,hogy mikor került “matchboxosításra”.

  5. Rengeteg matchboxom van egy cipős dobozban anyukámnál. Én csak azt gyűjtöttem, talán egy majorette (vagy siku) piros Ford Sierra-m van csak.

    Matchboxból van 3 óriás is (mi csak így hívtuk gyerekkoromban 🙂 ) egy piros Bedford kamion ami Kellogs-os tartályt húz, egy Shell-es iveco tartálykocsi és egy hófehér Ford Sierra xr4i.

    Ma is megvannak dobozostól.

    Rábám szintén van, egy Magyar posta felépítményes Lemezárugyáras példány. Teljesen korrekt darab, ma már elég drágán lehet csak hozzájutni. Szeretem őket még így látatlanban is, tudom, h jó helyen vannak. Majd a gyerekemnek egyszer megmutatom őket. 🙂

  6. nekem van 1 Corgi Coca-Corvettem. Imádom még mindig, pedig 7éves voltam mikor megvettük a BNV-n, most meg majdnem 21 vagyok. Azon gondolkozom, hogy restauráltatom 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share