A jel lepisilő matrica története

Először is, ha valaki tud jobb címet ennek a történetnek, kérem jelezze! 🙂

Bizonyára sokan emlékeztek még arra a matricára, ami a 90-es évek végén, és az új évezred elején volt népszerű. A kócos emberke mindig valamelyik autómárka jelét locsolta megalázó módon a csomagtartóra, hátsó szélvédőre ragasztva.

Így utólag belegondolva igen bunkó dolog volt ezt a matricát kitenni, mára már ritka látvány, de az autós kultúra részeként érdemesnek találtam arra, hogy utána járok, hol is kezdődött a története, és egyáltalán ki rajzolta meg?

Kezdem is rögtön az alkotóval: Bill Watterson készítette a figurát, és egy jóval barátságosabb szerepet szánt neki. Ő ugyanis Kázmér (eredeti nevén Calvin), a Kázmér és Huba című, 1985-től 1995-ig megjelenő képregény egyik főszereplője.

Watterson igen szigorúan bánik a szerzői jogaival, ezért Kázmér nem jutott Garfield sorsára, nem szerepel füzeteken, törölközőkön, pólókon, stb. Így természetesen ez a megjelenése is jogsértő, ahogy azt a külföldiai írásokban gyakran kihangsúlyozzák.

Kázmér márkaalázó szereplése az Egyesült Államokban kezdődött, mégpedig egy Dodge pickup hátulján, és az első jel, amit ilyen durva kritikával illetett, a Ford kék oválja volt.

Innen aztán – szerzői jogok ide, vagy oda – futótűzként kezdett terjedni. Gyakorlatilag minden márkajel áldozatául esett már, valamint a különböző foci, baseball és egyéb sporttal kapcsolatos logók is eláztak általa.

Magyarországon a legismertebb formában a Suzuki jel szerepelt célpontként, én legalábbis ezzel találkoztam a legtöbbször.

Az eredeti rajzon Kázmér természetesen nem vizel le semmit, egy csapnál tölt meg egy lufit vízzel. Itt láthatjátok az eredeti változatot a második sor elején:

Rövid, de érdekes történet. Annyit még hozzátennék, hogy én változatlanul nem javaslom a kihelyezését, márkajeltől függetlenül.

Total
0
Megosztások
4 hozzászolás
  1. basszus, megtaláltad a forrást is?
    azt szúrtam, hogy kázmér az alany, de az előzményekért köszönet, hogy feltúrtad a netet 🙂

  2. Először járok az oldalon,első poszt ez volt,amit néztem 🙂 Nyálcsorgatva megyek a többi poszthoz.Eddig nagyon tetszik 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share