Bürokrácia: lejár(t) a jogsim (FRISSÍTVE)

Az örömteli gondolatot – hogy immár majd’ 10 éve rendelkezem jogosítvánnyal – beárnyékolja a magyar bürokrácia rossz híre. Ugyanis meg kell újítani, ami igencsak drága mulatság.

Kezdjük azzal, hogy az érvényességi idő a kártya jogsin a hátoldal 11-es rovatában található. Én épp most szembesültem vele, hogy ez már 2011 szeptemberében lejárt, úgyhogy le is vert a víz rögtön. Ha a rendőrbácsi mondja meg, az 3000-20.000 Ft-ba is kerülhet, úgyhogy tessék szépen elővenni és leellenőrizni. 

Tehát jól nézzétek meg, nem a sikeres vizsga időpontjától tíz év az a tíz év!

Utánanéztem, mire is számíthatok.

Az orvosi vizsgálat díja (neten kerestem rá, doki nem vette fel a telefont) 6800 Ft

Az illeték 4000 Ft

Tehát jó esetben 10800 Ft-ért a nyikorgó, rozsdaette gépezet a folyamat végén kiköp magából egy új, kb. 9X6 cm-es plasztikdarabot. Nagy üzlet. Nekik.

Hogy ez mennyi időmbe és pénzembe kerül végül, azt természetesen megosztom veletek, addig is drukkoljatok nekem!

 

Megkésve bár, de leírom, mi is történt az okmányirodában:

A lefoglalt időpont előtt pár perccel megjelentem a helyi okmányirodában. Kb. két perc alatt felvették az adataimat, majd készült rólam fotó, még választhattam is, melyik kerüljön a jogosítványra (nekem mindegy). A következő ügyintézőnél bankkártyával kifizettem a 4000 Ft-ot, kaptam pár A4-es lapot, meg az alkalmasságról szóló orvosi igazolás egy példányát – ezzel április elejéig (kb. 3 hónapig) BELFÖLDÖN lehetett nekem autót vezetni. Az okmány átvételére egy hónapot mondtak akkor. Az egész ügyintézés nem volt negyed óra.

Kb. 3 hét múlva SMS-ben értesítettek, hogy átvehetem az új jogosítványomat. Bementem, leadtam a régit, egy aláírás, és már kaptam is az újat. Nagyjából – várakozással együtt – 5 percet tartózkodtam az épületben.

Összesítve tehát időpont egyeztetéssel nem időrabló a dolog, anyagilag viszont nem olcsó a kis plasztik-okmány. Az orvosi vizsgálat díja 6800, a jogosítvány kiállításának díja pedig 4000 Ft, tehát összesen 10800 Ft-ért lett új jogsim.

Total
0
Megosztások
6 hozzászolás
  1. Én nem is értettem, de megkérdezte az akkori háziorvosom, hogy négy vagy tíz évre szeretném, mert ha négyre akkor hatezer, ha meg tízre akkor nyolcezer. Mondjuk még most sem értem, de vettem egy tízéves plecsnit 🙂

  2. Pesten tudok egy gyors helyet, ha érdekel. Az a szívás, hogy elmész hosszabbítani, aztán posta, aztán meg vissza…

  3. @Suttora: Nem, a 11-es. A kép illusztráció egyébként, nem az enyém.
    @ss26: Köszi, de messze lenne nekem. 🙂 Kértem már időpontot a helyi okmányirodába interneten, azt mondják, elég gördülékeny a dolog, felesleges aggódnom.

  4. @vancello: Hát nálam nem volt az amikor a jogsimat átvettem,hosszú órákat kellett várnom,mert az ismerősök/családtagok sorszám nélkül bepofátlankodtak mindenki elé… Persze azóta lehet javult a helyzet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share