Retro váltógombok

A legtöbben talán arra számíthatnak az ide kattintók közül, hogy egy kisautós váltógomb képe fogadja majd őket elsőként, hiszen az a legismertebb. Azonban nem csak kisautós váltógomb volt, többféle díszt is beleöntöttek a műgyantába annak idején az iparosok.

A virágos váltógombom.

A saját gyűjteményemben – már ha lehet két darab váltógombot gyűjteménynek nevezni 🙂 – nincs kisautós váltógomb. Az egyikben egy száraz virág, míg a másikban Szent Kristóf, az utazók védőszentje látható. Előbbi egy MB1000-es Škodából került hozzám (a képeken is látszik, hogy el van törve sajnos), míg a másikat egy Mk1-es Golf váltókarjáról csavarták le, mielőtt elnyelte volna a bontóüzem.

Szent Kristóf, az utazók védőszentje.

A kisipari minőség ellenére kedves kis múltidéző tárgyak ezek, már többször megfordult a fejemben, hogy szobadíszből ismét váltógombbá változzon valamelyikük az autómban, de eddig nem került rá sor.

A “hatalmas” gyűjtemény.

Semmit nem tudtam meg a gyártókról – feltételezem, hogy többen is készíthették ezeket a gombokat, viszont a kínálat nagyrészt lefedte a 70-es és 80-as évek igényeit.

A közismert kisautós váltógombok. Kép: veteranzsiguli.hu

A különféle hirdetési oldalakon találtam Ikarusos, hajókormányos, kisautós, valamint a már említett virágos és Szent Kristófos hazai kiviteleket is.

Ikarus váltógomb. Kép: aprod.hu

Hogy honnan érkezhetett az ötlet? A legtöbb hasonló váltógombot Bulgáriában hirdetik, kismozdonnyal (kép), kagylóvalfekete macskás rajzzal a közepén. Az eladó leírása szerint helyi gyártásúak, és népszerű kiegészítő volt az ottani Moszkvicsokban.

Mozdonyos, elvileg volt hazai kivitel is belőle. 

Van hasonló váltógombod? Tudsz valamit a gyártókról? Ne tartsd magadban, tedd közkinccsé a kommentablakban!

Hajókormányos kivitel. Ötvös Csöpi biztosan ilyet használt. Kép: auto-motor.zsibvasar.hu

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. Szeretnék hozzájutni egy kis autós sebességváltógombhoz.ebben kérek segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share