Szobrot állítottak a sebesség Istenének

Már nagyon vártuk az idei Genfi Autószalont, személy szerint főleg azért, mert a Bugatti bemutatta a tavaly jubiláló Veyron utódját, a sokak által várt Chiront. Az elődjéről és annak színes típustörténetéről a tavalyi év során már írtunk nem keveset, és már ekkor ismert volt az utód koncepciója, a Bugatti Vision GT, amelyet a Bugatti a Gran Turismo 6 autószimulátorhoz tervezett. A vízió pedig azóta valóssággá vált és a svájci szalonon most ott van teljes egészében a legújabb Bugatti.

Bugatti Vision GT, a Chiront beharangoz koncepció.

Már az elődjéről is szuperlatívuszokban lehet beszélni, ami nem véletlen, hiszen születésének célja az volt, hogy a világ leggyorsabb szériában gyártott autója legyen. A Chiron-ról sem lehet máshogyan beszélni, egyszerűen a mai autógyártás csúcsa, ha csak a puszta számokat nézzük: 1500 lóerős, 1600 Nm forgatónyomaték, mindez mind a négy kereket gyötri, 463 km/h csúcssebesség, 0-ról 100 km/h-ra 2,5 másodperc alatt gyorsul. Fontos kiemelni, hogy ezeket az adatokat a könnyű építés ellenére, – főként karbonból van a váz -, egy kéttonnás össztömegű szupersportautó produkálja. Motorterében a már jól ismert W16 elrendezésű szörnyeteg dübörög, amelyet a mérnökök továbbfejlesztettek

Tiszteletet parancsoló az orrkialakítás és büszkén viseli a jellegzetes patkó hűtőrácsot.

Az autó külső formaterve sokat szelídült a koncepcióhoz képest, az első fényszórókat például teljesen megváltoztatták, a mai kor színvonalának megfelelően teljesen LED-es, valamint visszafogottabbak és sokkal harmonikusabbak az aerodinamikai elemek is. Az utasteret és az autó oldalsó sziluettjét egy “C” betű határozza meg, amely a Chiron névre is utal. 

Az oldalsó sziluettet a hangsúlyos “C” alak határozza meg, elöl 20, hátul 21 collos felniken gurul a Chiron.

Az autó belseje pedig igazi míves munka, egyszerű és letisztult. A nemes bőr, a valódi fém és egy kevés karbon az, ami meghatározza az enteriőrt. A két ülés között egy halvány, szintén “C” betűt formáló LED fény fut végig, ami egyfajta hangulatvilágításként funkcionál. A Bugatti tervezőinek kifinomult stílusérzékét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy nem rombolták le a légiesen könnyed középkonzolt egy óriási LCD kijelzővel, valamint a sebességmérő is még analóg megjelenésű műszer, amelyet egyszerűen 500 km/h-ig skáláztak.

Nemes anyagok egy nemes autóban.

Mindez persze nem lesz olcsó, mint ahogy az elődje sem volt az, egy példány 2,85 millió euróba fog kerülni, a kis molsheimi manufaktúra összesen 500 példányt kíván készíteni a legújabb típusából, amelyből évente csupán 50 darabot fognak összeszerelni. Egy példány teljes legyártása, természetesen kézileg összeszerelve legalább 2 hónapot vesz majd igénybe. 

Ha valaha találkozunk is vele, akkor vélhetően csak ennyit fogunk belőle látni egy pillanatig.

Úgy tűnik, hogy a gyáralapító, Ettore Bugatti büszke lenne a gyár legújabb autójára, amely méltán viseli a híres autóversenyző, Louis Alexandre Chiron nevét. A cég a jövőben készít majd nyitott változatot, valamint számos egyedi kiadásra is lehet majd számítani. A Chiron életútját itt a blogon is végig fogjuk követni.

Nevét mától a világ leggyorsabb autója viseli.

Forrás: Bugatti

Total
0
Megosztások
6 hozzászolás
  1. Újabb impozáns verda a franciáktól. Sokszor láttam már Veyront kiállítva szalonokon, de amikor először láttam élőben az úton, az teljesen más érzés. Nagyon impozáns autó,

    Egy apró megjegyzés: a Vision GT is valóság, a Bugatti elhozta Frankfurtba és a párizsi a Retromobile-on is kiállította. Impozáns verda lett az is…

  2. @Ződ2000:
    😀 “impozáns” szinonimái:

    festői, fenséges, magasztos, pazar, nagyszerű, pompás, pompázatos, fényűző, esztétikus, ízléses, mutatós, szemrevaló, tetszetős, dekoratív, szép, elbűvölő, gyönyörű, elragadó, bámulatos, lenyűgöző, csodás, varázslatos, ellenállhatatlan, díszes, ékes, káprázatos, csinos, csodálatos, bájos, látványos, ragyogó, szépséges, vonzó, attraktív, mesés, bűbájos, lélegzetelállító, magával ragadó, csodaszép, gyönyörűséges, meseszép, oltári, szemet gyönyörködtető, mesébe illő, álomszép, mesebeli, elkápráztató, tündérszép

  3. @vancello: ezek nem mind szinonimái 🙂 De ha választanom kell, akkor a lenyűgöző megteszi 🙂

    Ha van rá lehetőségetek nézzetek meg egyet élőben. Érdemes.

  4. Előbb vennék három Ferrari-t és még maradna is egy rakás lóvém.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share