Erős Pista

Idehaza az egyik legnépszerűbb ételízesítő, a magyar konyha egyik jól ismert paprikakészítménye az Erős Pista, amely nem hiányozhat a paprikás csirkéből vagy a lecsóból. Véletlenül se gondolja senki, hogy most átmegyünk gasztroblogba és az Erős Pista felhasználási módjait vesszük számba, ezt meghagyjuk Benke Lacibácsinak és a számtalan önjelölt gasztrobloggernek, akik bár főzni nem tudnak, de trendi dolgokat megosztani és ételt fotózni igen. Maradjunk az autók világánál és nézzük meg, hogy milyen is az olaszok legújabb felpaprikázott kisautója, az Abarth 595 Pista. Csak úgy repül az idő, idén már 10. éve lesz, hogy a Fiat piacra dobta a Nuova 500-at, amiből azóta számtalan variáció látott napvilágot, a tizedik születésnap megünneplésére pedig illik valami újat mutatni, különösen a Genfi Autószalon közeledtével. 

2017-abarth-595-pista.jpg

A Pista (olaszul annyit tesz, hogy pálya) az eddigi legerősebb 500-as lesz, az 1.4 T-Jet motor 160 lóerőt teljesít a kis cseresznyepaprika méretű autóban. Mindezt egy ötfokozatú manuális sebességváltón keresztül lehet kiélvezni, de opcióként rendelhető lesz szekvenciális váltóval is, amivel a kormány mögötti fülekkel is lehet majd kapcsolgatni a fokozatokat. Az autó főként az Abarth 500 típuson alapul, de azért kapott némi fűszerezést, például hátul Koni felfüggesztés passzírozza az útra, illetve négy csövön keresztül löki ki magából az elégetett chilit, izé benzint. Mivel az autó neve pálya, ezért az Abarth Telemetry rendszer képes arra, hogy ha a pilóta a világ bármelyik versenypályájára keveredne, akkor annak térképét letöltse és ezt megjelenítse a Uconnect rendszer 7′-os kijelzőjén, megkönnyítve a legjobb köridő elérését, méghozzá úgy, hogy a rendszer tippeket ad a sofőrnek, hogy hol tudna pár másodpercet még lefaragni.

A kis szörnyeteg 216 km/h csúcsra képes és 7,3 másodperc alatt lő ki százra, a nagyfiús megjelenését pedig a 17″-os könnyűfémfelnik dobják fel. Összességében tényleg olyan jó lehet, mint egy igazi Jalapeno paprika, kétszer csíp.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share