Reggeli rozsda: törött Montreal

Az Alfa Romeo Montreal ma már a gyűjtők féltett kincse, ami nem meglepő, hiszen mindösszesen 3 925 példány készült a csodaszép 2+2 üléses kupéból. Ennek tükrében mindig szomorú látni, ha egy ilyen ritka autó elhanyagolt, pusztulásnak indult, netalán már menthetetlen állapotban van.

Marcello Gandini bizonyára elsírná magát, ha meglátná ezt a nem is inkább rozsdás, mint inkább törött példányt, amelyet 1974-ben készítettek. A redőnylámpás autóban, amely a 8C Competizionet leszámítva az egyetlen V8-as Alfa Romeo, mindösszesen 22 134 km van, és a papírjai alapján legutoljára 1987-ben regisztrálták. Vélhetően ekkor törhették össze az elejét és ezután hagyták ott valahol letámasztva. 

Ennek a Montrealnak a további érdekessége, hogy Kaliforniában bukkant fel, holott az Alfa Romeo a ’70-es években érvényben lévő emissziós normák miatt nem forgalmazta hivatalosan a típust. Ugyanakkor az autó nagy szerencséje is, hogy a napfényes Kaliforniába került, ott ugyanis a rozsda nem igazán kezdte ki. A beltérben bézs ülések találhatóak, és bár az idő meglátszik a műszerfalon és a többi beltéri elemen is, azonban egészen egyben lévőnek tűnik. 

2.6 literes V8-as motor a SPICA befecskendezőnek köszönhetően fénykorában 227 lóerővel forgatta az ötfokozatú ZF váltót, ami a hátsó kerekekre vinné az erőt, ha lennénk az autónak kerekei, azok ugyanis eltűntek, mint ahogyan a szélvédője is hiányzik. Szerencsére valaki látott benne fantáziát, és az elmúlt napokban bő 24 ezer dollárért megvette az ebayen, így az olasz autógyártás egy remekműve talán újból felragyoghat.

Total
0
Megosztások
3 hozzászolás
  1. Nagyon remek! Hogy ilyeneke posztolsz.
    Íhattál volna az eredetéről is, hiszen az sem semmi.
    Ez egyébként nem elhanyagolt, hanem törött.
    Így felújításra csak tehetőseknek hobbiból jó (értékálló), mert nagyon ritka, nincs semmi hasonlóság más modellekkel, így az alkatrészbeszerzés, a karosszériaelemek gyakorlatilag elérhetetlenek közel 50 év távlatából.
    Ez donornak jó, akinek van egy nem törött, és ebből mondjuk tárakhatók nem hibás alaklarészek, fődarabok. Ezért is kerülhetett elő.

  2. Szia Vancello! Érdeklődnék, hogy gyártási db számokat honnan szoktad nézni? Tudnál egy jó és megbízható oldalt ajánlani, akár többet is? 🙂 Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share