Reggeli rozsda: Aston Martin a tengerpartról

Pajtaleletekről lépten-nyomon hallani, de tengerparti leletekről ritkán szólnak a hírek. Már pedig ez az Aston Martin DB5 a fáma szerint onnét került elő. Bár el nem tudom képzelni, hogy egy ilyen ritkaság, amiről mindenkinek a James Bond filmek ugranak be elsőre, hogy kerül a tengerpartra. Mindenesetre,aki kellően bátor és rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel, az most lecsaphat erre a ritka DB5-re.

A Newport Pagnell-ben található üzemet ez példány 1964 szeptemberének elején hagyta el. Eredetileg Sierra Blue színűre fényezték, a beltér pedig szürke színű bőrben virított. Egy hónappal később az autó a londoni Brooklands of Bond Street autószalonba került. Innen került az első tulajdonosához, de sajnos a korai éveiről keveset lehet tudni.

1989 novemberében újból értékesítették, egy Aston Martin rajongóhoz került az USA Georgia államába. Ennél a tulajnál a dokumentáció szerint 16 évig volt, aki egyszer felújíttatta. Ekkor fényezték Midnight Blue színre, amely ma már kopottasan mutat rajta, illetve a belterét bézs bőrrel kárpitozták át. Hozzáteszem, hogy a kék és a bézs kombináció a személyes kedvencem, így még ebben az állapotában is kifejezetten jól mutat.

A harmadik tulajdonosa egy raktárban őrizte, de hogy miként került ilyen állapotba, az rejtély. Valamint azt sem lehet tudni, hogy miért került a tengerpartra. Mindenesetre az autó rendelkezik a British Motor Heritage Trust tanúsítványával, amely szerint valóban eredeti, az alváz és a motorszám is passzol. Ilyen 007-es autót találni manapság amúgy is kuriózum, de kiváltképp ez a példány, hiszen ha kinyitjuk a nyikorgó ajtajait, akkor látható, hogy automatikus váltóművel szerelték fel és Dunlop RS gumiabroncsokkal gurult ki a gyárból.

Sajnos bizonyos alkatrészei hiányoznak, mint például a szélvédő, vagy néhány króm kiegészítő. A fényszórók körüli krómkarikák hiánya miatt úgy néz ki ez a járgány, mint aki napok óta nem aludt és táskás szemekkel bámul maga elé. Akit érdekel az autó, annak május 20-án lesz lehetősége licitálnia rá az olaszországi Villa Erba-ban tartandó RM Sotheby’s árverésen.

Egy biztos, hogy teljes felújítást igényel, akár a jelenlegi színkombinációjában, akár az eredeti konfiguráció szerint is vissza lehet állítani az állapotát. Bárhogy is alakul, egy biztos, hogy egy nagyon ritka brit gran turismo ragyoghat az eredeti fényében. Hozzáteszem, hogy nekem még ebben az állapotában is bejön.

Forrás, képek: RM Sotheby’s

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share