Elhagyott versenypályák

Talán 2004-ben volt szerencsém egy OMV Tesztrally után körbegurulni a Rábaring döntött oválján. A rozsdásodó szalagkorlátok és az aszfalt repedéseiben utat törő gyomok már akkor is sajnálatot ébresztettek bennem, valaha biztosan szebb napokat látott. Még úgy is élvezet volt a döntött kanyarokban autózni. Azóta nem jártam ott, nem tudom milyen most.

Kép: alfaamore.hu

A Rábaring eredetileg nem versenyzésre épült, viszont vannak a világban olyan versenypályák, amikről az idők során teljesen megfeledkeztek és a természet lassan visszahódítja azokat. Az Egyesült Államok területéről gyűjtöttem össze néhány elfeledett pálya képét.

75-80 Monrovia Dragway, Maryland

A 75-ös és 80-as utak kereszteződésétől nem messze állt ez a dragpálya.

45 év után, 2005 október 30-án rendezték rajta az utolsó versenyt, majd elbontották, hogy később házakat építsenek a helyére.

Marlboro Motor Raceway, Upper Marlboro, Maryland

A 60-as években népszerű aszfaltcsíkot az 1969-es szezon után zárták be, mert épült helyette egy új és biztonságosabb pálya a közelben. Nem bontották el, így ma is megtekinthető az, ami maradt belőle.

North Wilkesboro Speedway, North Wilkesboro, Észak-Karolina

Az 1949-ben megnyitott pályán  jónéhány emlékezetes NASCAR versenyt rendeztek. 1996-ban aztán bezárták, és pusztulásnak indult. Egy közösségi kezdeményezésnek köszönhetően megmentették, így aztán 2011-ben ismét versenyt rendezhettek rajta. Jól is végződhet egy ilyen történet.

Occoneechee Speedway, Hillsborough, Észak-Karolina

Egy lóversenypálya kibővítésével alakították ki ezt az egykor a NASCAR-nak is otthont adó ovált, ahol 1947-ben rendeztek először autóversenyt. 1968-ban zárták be, szerepét a Talladega Superspeedway vette át.

2003-ban gyalogtúra-útvonalat építettek ki hozzá, így egy kirándulás keretein belül meg lehet nézni, amit még nem hódított vissza a természet. 

Onteora Speedway, Olive Bridge, NewYork

Erről a pályáról nem sok információt találtam, egy halálos balesetről emlékezett meg valaki: Daniel Duncan “Rebel” Harris a fia és felesége szeme láttára szenvedett itt halálos balesetet.

Az egykor népszerű pályát 1969-ben zárták be.

U.S. 30 Dragstrip, Gary, Indiana

1954-ben nyitották meg ezt a negyed mérföldes versenyekre épített aszfaltcsíkot.

A 60-as, 70-es években rendkívül népszerű és ismert volt. 1982-ben indult meg lefelé a lejtőn.

 

Egy időben tervezték, hogy bevásárló központot építenek a helyére, de még mindig megvan, ugyan lassan elnyeli a természet.

Northeastern Speedway, Waterford, Vermont

Szerencsére akad még példa az elhagyott versenypályák megmentésére.

A Northeastern Speedway 1959-ben nyílt meg, és 1966-ban be is zárták. A 90-es évekre már teljesen visszahódította a természet. Aztán Paul Bellefeuille jóvoltából előásták a fölé nőtt erdő alól és helyreállították. A múltbéli szerepére egy emléktábla is felhívja a figyelmet.

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. egyik-másik jó lenne offroad versenyeket rendezni. kár, hogy odaát az nem túl népszerű…

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share