Miért?

Miért kell 1000 km-es távolságokról szállítani a zöldséget az áruházakba?

Miért kell az új autók alkatrészeit Európa egyik végéből a másikba vinni, alátéttől a kormányműig? Miért nem lehet megoldani, hogy egy jóval kisebb sugarú körön belülről érkezzenek az alkatrészek?

roncs.jpg

Miért nincs még minden gyalogátkelőhelynél jelzőlámpa? Miért van elsőbbsége a gyalogosnak, aki nem fogyaszt alapjáraton 1 percig feleslegesen semmilyen üzemanyagot, az a minimum négy autó meg igen?

Miért nem állítják le örökre azt a tucatnyi konténerhajót, amik a járművek szennyezésének felét teszik ki?

Miért nem kísérleteznek még komoly szinten alternatív meghajtású repülőgépekkel, hajókkal? Csak az autók szennyeznek, mert a nagyvárosi ablakunkból kinézve azokat látjuk?

emma_m_rsk2.jpg

Miért nem növelik a járművek tartósságát, hogy ha már le kellett gyártani, akkor minél tovább működjön, mert úgy zöldebb, hiszen nem kell helyette újat készíteni?

Miért gyártanak a szükségesnél nagyobb autókat, városi terepjárókat, amikben egy-két utas ül legtöbbször? Miért nem tiltják ki ezeket a városokból, mondjuk lökettérfogat, hajtóanyag és méret alapján?

Miért nincsen zöldhullám a jelzőlámpáknál mindenhol?

Miért nem büntetik meg azt, aki nem veszi fel a forgalom ritmusát, akadályozva ezzel mindenkit az egyenletes haladásban?

Miért nem ellenőrzik a keréknyomást a hatóságok, és miért nem jár büntetés azért, ha valaki egy lapos kerék miatt feleslegesen szennyezi a környezetét?

aereo.jpg

Miért van még olyan, a légellenállásban szerepet játszó alkatrész az új autókon, mint a külső visszapillantó tükör, vagy az ablaktörlő? Miért cipel rengeteg új autó még mindig pótkereket? Miért nem büntetik azt, aki fent felejti a tetőcsomagtartót, vagy raktárnak használja a csomagtartót?

Miért látom minden reggel a „Ki ér előbb a PIROS lámpához?” című versenyt? Miért nincs még mindenhol ajánlott sebességet jelző eszköz, és ha van, miért nem törődik vele tízből nyolc autós?

roncstelep.jpg

Miért nem jár egy fa illegális kivágásáért 20 év börtönbüntetés?

Miért a zöld rendszámos autókra adnak kedvezményeket Európában, miért nem a kerékpárokra? Miért nincsen már mindenhol kerékpárút? 

Miért nem szállítanak vasúton egy csomó dolgot, miért viszi a fagyasztott élelmiszert keresztül Európán az a több ezer kamion naponta? Helyben nincs?

rola.jpg

Miért nézik Magyarországon szemétledobó nyílásnak az autók ablakát? Miért nem jár szemetelésért minimum 500 ezer forintos bírság, és szemétszedő közmunka? Pohártartó van az autókban, szeméttároló miért nincs?

Amíg ezekre a miértekre a pénz a válasz, meg az érdektelenség, addig hagyjatok békén a szuperzöld, elektromos autókkal. Nem azok fogják megváltani a világot.

Nem számítunk a téma szakértőinek, de legalább foglalkozunk a kérdéssel. További miérteket szívesen fogadunk a kommentek között!

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
  1. ezeknek a kérdéseknek egy része sztem is teljesen jogos,
    egy másik része viszont már kevésbé:

    pl.
    Miért kell 1000 km-es távolságokról szállítani a zöldséget az áruházakba?
    > mert vmi nem terem meg a közelben – persze ami igen, azt valóban nem kéne (de pl. a virágokkal (amelyek viszont fóliasátorban megteremnének majdnem bárhol) még rosszabb a helyzet)

    Miért kell az új autók alkatrészeit Európa egyik végéből a másikba vinni, alátéttől a kormányműig? Miért nem lehet megoldani, hogy egy jóval kisebb sugarú körön belülről érkezzenek az alkatrészek?
    > mert vmikből ott van csak gyár pl. (mondjuk nem a sima csavar-, hanem pl. váltógyár)

    Miért van elsőbbsége a gyalogosnak, aki nem fogyaszt alapjáraton 1 percig feleslegesen semmilyen üzemanyagot, az a minimum négy autó meg igen?
    (ez ugye nem komoly kérdés?)
    > mert különben egyes helyeken a másik oldalra születni kéne, sosem jutna át egyébként
    (minden gyalogátkelőhöz meg elméletileg sem lehet rakni jelzőlámpát, még ha az 0 Ft-ba is kerülne, és az üzemeltetése is ingyen lenne (bár nem az…))

    Miért nincsen zöldhullám a jelzőlámpáknál mindenhol?
    > egy néhány utcánál bonyolultabb gráfban már nem megoldható a “zöldhullám mindenhol” – bár az is tény, hogy a mostaninál sokkal több helyen lehetne
    (sztem amúgy jobb megoldás lenne az intelligens, forgalomfigyelő lámpa)

    Miért látom minden reggel a „Ki ér előbb a PIROS lámpához?” című versenyt?
    > mert felkelés után elmentek pisilni, ott szembesültek az igencsak kurta valósággal, és így próbálnak kompenzálni 😛

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share