Kétszázhúsz kilométeren át!

A 6. Baracs-Kisapostag Repülőnap keretében ismételten… Valahogy így kezdődne az írásom más esetekben, mivel itt a Vancellonál próbálunk ügyelni arra, hogy teljes és elfogulatlan képet adjunk az épp aktuális témáról. De ez most számomra elképzelhetetlen! Azon egyszerű oknál fogva, mivel teljes mértékben részese lehettem eme nemes rendezvénynek. De kezdjük az elején. (Videó a közepén, képek a végén!)

36844541_1040226229466629_7707862001480892416_n.jpg

Egyszer volt, aztán hol nem volt kis hazánkban az amatőr rali versenyzés (túra versenyek és sprint futamok). 2010 környékén viszont elkezdtek azon munkálkodni hogy ne csak egyszer, hanem sosem legyen abban a formájában ahogy akkor nagyon remekül működött. Ez volt az a szint ahol a fiatalok, megfertőződtek az autósporttal, mert itt tudták megízlelni a benzingőz, és gumifüst által mi is az, amiért a példaképük, az igazán nagy pilóták, akár az életüket is adnák ezért a felnőtt játékért. Nem szeretném bő lére ereszteni monológom ezen részét, hisz itt már ezt nagyon sokszor kitárgyaltuk veletek. Tehát tenni akartunk azért, hogy fenntartsuk a tüzet azokban, akiket a gyújtógyertya kellő hevültségbe hozott a versenyautók iránt. Erősen nyomták a halon-t azok, akik szerették volna ha kialszik a tűz, (mellesleg nem csak a szeretett játszóterünk károsodott hanem a környezet is, hisz kiderült a halon veszélyes az ózonra) ezért létrehoztuk az imént említett elem őrzőit és ötletelni kezdtünk  hogy állítsuk helyre a légkört, de persze ezernyi nehézség gördült az utunkba. Voltak drámák, féltések, és gőgök mint egy jó trilógiában, de eljutottunk oda, hogy létrehozunk egy sportegyesületet, melynek nevében benn kell lennie az Amatőr megnevezésnek. Így alakult meg az Amatőr Rally Sportegyesület, melynek tagjai célul tűzték ki azt, hogy közelebb hozzák az emberek számára  a versenysportot, valamint erős alapokra fektetve újra visszahozzák a sprinteket.

33044191_1808794102509633_5122931386012925952_n.jpg

Nos, ez egyáltalán nem egyszerű feladat, de az emberek közelhozása két éve sikeresen folyik! Amikor is a 2017-es évben, ahogy idén is, lehetőséget kaptunk a Dunaferr Repülő Klub jóvoltából, hogy a reptér általuk nem használt részén kialakíthassunk egy úgynevezett bemutató pályát. Több mint két kilométeres speciál szakaszon osztottuk az élményt. A múlt év sikerén felbuzdulva, már év elejétől izgatottan készültünk erre a napra. Természetesen most is dupla nemes cél vezérelt bennünket, hisz az autóztatás által befolyt összegből most a Baracsi Négy Vándor Óvodát támogattuk. 

6. Baracs-Kisapostag Repülőnap2018 from Kiss János on Vimeo.

Maga a repülőnap is komplex élményt nyújt mindenki számára, hisz gyönyörű vasmadarakat lehetett földön, is és legfőképp a levegőben megcsodálni, de számunkra, az volt az igazán felemelő érzés, mikor a lelkes érdeklődők elkezdték körbevenni a regisztrációs sátrunkat. Máris megérkezett az első vendég, aki tíz versenyautó közül választhatott, hogy átélhesse élete egyik első olyan adrenalin löketét, amit ezek a csodálatos versenymasinák szabadítanak fel a biztonságot adó csövek között az ember ereiben. 

dsc_3324.jpg

A szervizparkból lassan felcsorogtunk az 500 méterre lévő pályára, és ez a táv elegendő volt arra, hogy újdonsült navigátorunk megszokja ezt a merőben más helyzetet mint amit már rutinszerűen végrehajt az utcán használatos gépkocsik bármely ülőhelyén, legyen ott utas, vagy sofőr. Na itt bizony minden más! Hangos, csattog, pattog, fém szinte mindenhol, feszes oldaltámaszos ülések, négy vagy hatpontos övek, és sisak a fejen! Tehát már épp, hogy kezdik megszokni azt a környezetet ahova kerültek, és akkor jön a ledöbbenés, az átélés, hisz odaérve a rajthelyhez a pályán, szabad jelzésre megindul alattunk a precíziós versenygépünk! Jönnek az utasunk számára,a soha nem tapasztalt erők, féktávok, fordulások, keresztbe csúsztatások. Az első két kanyarig megdöbbenést látni, de táv közepe felé már széles vigyorgó arccal élményt magába szívó navigátort üdvözölhetünk a jobb1 ülésében.

36870008_859420807593329_2103104163247292416_n.jpg

A vissza úton a szervizpark felé hatalmas vigyorral az arcán, hálálkodnak a pilótának, és akkor már tudod, hogy egy újabb ember értette meg azt, hogy mi ralisok miért is csináljuk ezt. Volt olyan utas is, aki az előző rendezvényen is itt volt, és újra meg akarta kapni azt az élményt, amit csak egy versenyautó adhat az embernek. Rengetegen érezték magukban a vágyat arra, hogy maguk is verseny overált  öltsenek! Jó pár gyermek is kipróbálta a bátorságát, és a szervizparkban aggódó anyuka, meglepődve tapasztalta hogy gyermeke vigyorogva száll ki az ülésből, és nem hányós zacskót szorongatva, mert hát a kedves anyukánál többször előfordult, hogy a lurkó rosszul viselte az utat. Na de bizony volt olyan kis srác aki Nemecsek bátorságát is túlszárnyalva kérte a pilótáját, hogy: ” Figyelj! Nincs itt az anyukám, ezért arra kérlek vigyél úgy mint a nagyokat! Én nem félek! ”  De volt olyan is aki minden autóba beült.  Erre szokták mondani, hogy a foglalkozás elérte a célját! 🙂

dsc_3287.jpg

De akkor most hozzunk pár adatot. Az autózáson kereken 100 beszállókártyát értékesítettünk, 10 autóból az utolsó körökre csak két technika bírta végig! A 220 km-t tempóban közlekedés, megviselte a gépeket. Az óvoda számára 200.000,-ft került átadásra, amelyből a nemrég  megújuló intézmény udvarára játékokat vásárolnak. 

Rengetegen dolgoztak azon, hogy ez mind összejöjjön! Nagyon nagy köszönettel tartozunk a Dunaferr Repülőklubnak, Mezei Zsoltnak, a Mezőfalvi és Baracsi önkéntes tűzoltóknak, az Amatőr Rally Sportegyesület önzetlen tagjainak, az M83 Dirt élményparknak, a  Rácz-R Motornak, Baranyai Roland (BaranyaiPhoto), Lázár János (Media Drone), Varga Zsolt, a barátainknak, segítőinknek és családtagjainknak akik szintén részt vettek az előkészületekben is, és a lebonyolításban is.Külön köszönet illeti meg támogatóinkat! Köszönjük az Asztalos Gumiszerviznek, Totálkár Autósboltnak, Káldi Taxinak, akik szintén hozzájárultak sikerünkhöz!

arse_02-vert_1.jpg

Idén nem csak élményautóztatás volt a repülőnapon, hanem egy úgynevezett LégyOtt minitalálkozó keretében Roncsvadászok csoportunk is összegyűlt, de erről majd egy másik cikkben számolunk be. És hogy a jövőt illetően mik a tervek? Egyet garantáltan tudunk. Az Amatőr Rally Sportegyesületnek 101 oka van arra, hogy továbbra is megrendezze az élményautózást! Ebből száz ok az a 100 résztvevő aki kipróbálta és ezzel a nemes ügyhöz hozzájárulva támogatta az ovis ügyünket, és az egy ok még, hogy segíthessünk. A tavalyi és idei rendezvényből is sokat tanultunk, és mindent meg fogunk tenni azért, hogy még jobb élményt nyújthassunk mindenkinek! jövőre találkozunk! 

>>>KÉPGALÉRIA KATT IDE<<<

 Üdvözlettel: Kiss János ARS Elnök, vancello.hu

 

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share