Az Alpine is visszatér a csúcsra

A Renaulthoz tartozó francia sportautókat építő márka már egy ideje ismét részt vesz a hosszútávú autóversenyzésben. Az LMP2-es kategóriában idén is indulnak a versenyautóikkal, azonban az LMDh szabályok szerint már készítik a Hypercar versenyautójukat is. Az idei Le Mans-i versenyhétvégén mutatták be az Alpine A424_β versenygépet, amit kicsit járjunk most körbe.

Kezdjük rögtön az autó nevével, A424_β, ami úgy gondolom, hogy eléggé beszédes elnevezés. A márka tiszteli a hagyományokat, a 24 egyrészt utalás a Le Mans-i 24 órás futamra, másrészt 2024-re, ugyanis a jövő évi futamon állnak rajthoz, csakúgy mint a BMW és a Lamborghini is. A β jelzés arra utal, hogy ez még nem a végleges változat, bőven van még mit fejleszteni és tesztelni.

A mérnökök és a designerek elárulták, hogy a versenyautó jelenlegi formatervében már vannak olyan jegyek, amelyek a jövő Alpine utcai autóin is vissza fognak köszönni. Első ránézésre a fényszórókra és a komplett front kialakítására tudok gondolni, hogy megjelenhet valamilyen sportautón. Ami kifejezetten tetszik, az a hátsó lámpák kialakítása, ezek a márka logóját mintázzák.

Ami viszont talán a formánál is érdekesebb, azt a burkolatok alatt kell keresnünk. A franciák 3,4 literes V6-os motort építenek az autóba, amelyet egyetlen egy turbó tölt. Ez a szív így 675 lóerőt produkál, de az LMDh szabályok szerint a hátsó tengelyt egy elektromotor is meghatja, amely 67 lóerőt teljesít. Ez utóbbit a Bosch, az Xtrac és a Williams Advanced Engineering mérnökeivel közösen fejlesztette az Alpine.

További érdekessége ennek a versenyautónak, hogy az alapjait a következő generációs LMP2 kategóriás ORECA vázszerkezet képezi. A hajtásláncban hétfokozatú váltóművet alkalmaznak. Ezen keresztül jut el az erő a hátsó kerekekhez. A 18″-os felniken Michelin gumik feszülnek, a lassulásról hatdugattyús féknyergek gondoskodnak, amelyek a karbon-kerámia féktárcsákra préselik a fékbetéteket.

A franciák a Signatech csapattal szövetkezve a jövő évi WEC Hypercar szériában két versenyautóval fognak indulni. Egyre csak színesedik ez a versenykategória, és ez mindenképpen jó hír.

Képek, infók: Alpine

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share