Reggeli rozsda: Opel GT

1968 egy igen jó évjárat, persze most nem borról van szó, hanem autókról. Ebben az évben olyan kincsek debütáltak az autós világban, mint a Ferrari Daytona, az állólámpás Mercedes, a gyalogkakukk Plymouth Road Runner, a Lamborghini Espada, illetve az Opel GT. Ez utóbbi a mai reggeli rozsda rovatunk szereplője, amelyet az USA-ban leltek fel egy porosodó garázs mélyén.

A kis GT-t megjelenésekor mindenki úgy titulálta, hogy a mini Corvette, ami valóban találó, hiszen az autó tényleg olyan, mintha a C3-as ‘Vettet kicsinyítették volna le. A kétajtós kupét nagyobb részben a B Kadett alkatrészeinek a felhasználásával gyártották, abból származik mindkét motor is, a kisebb 1.1, míg a nagyobb 1.9-es is, amellyel az Opel GT-t pályafutása alatt szerelték, a kasznit az Opel francia szerződéses partnere, a Brissonneau et Lotz készítette. A GT azon kevés Opelek egyike, amelyeket a tengerentúlra is exportáltak, az USA-ban a Buick márkakereskedésekben lehetett megrendelni. A ’73-ig tartó pályafutása alatt összesen valamivel több, mint 100 ezer példány készült, a képeken látható autó 25 évet állt egy minnesotai garázs mélyén, ahol nem régiben találták meg. Az 1970-ben gyártott 1.9-es motorral szerelt, automataváltós GT-t az ebay-en hirdették meg, alig több mint 1000 dollárért kelt el. Az eredetileg sárga autót (Sunburst Yellow) valamikor az évek hosszú sorában festették át a képeken látható lila színre, hamarosan restaurálják és végre újra a régi fényében tündökölhet.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share