Reggeli rozsda: háborús veteránok

Ahol háború van, ott mindenfelé zűrzavar és pusztítás nyomai figyelhetőek meg, még évekkel a fegyverek ropogásának elmúlását követően is. A rombolás nem kímél sem embert sem tárgyakat, Reggeli Rozsda rovatunk aktuális részében megrázó fotókon mutatjuk be egy szíriai autógyűjtő kollekciójának maradványait. A közel-keleti országban az elmúlt évek eseményeinek nyomán szinte alig maradt épen valami, a folyamatos harcok és a bombázások majdnem a földdel tették egyenlővé Aleppót, ahol Mohammed Mohiedin Anis, megszállott autórajongó is él.  

Majdnem légvédelmi ágyú állványaként végezte.

A 70 éves öreg úr, akit sokan Abu Omarként ismernek anno orvosnak tanult a spanyol Zaragozában, majd a ’70-es években Torinóba ment, hogy ott Fiat autók gépkönyveit fordítsa le arab nyelvre, ezt követően visszatért Szíriába és saját vállalkozásba kezdett, egy kis kozmetikai üzemet hozott létre, amely a “Mila Robinson” nevet kapta. Az egykor jómódú Anis mindig is szívesen hódolt első számú szenvedélyének, az autóknak, amelyek szeretetét még az édesapjától örökölte. 

Még februárban az AFP hírügynökség készített vele egy interjút, a nyolcgyerekes családapa elmondta, hogy 30 darabos autógyűjteménye volt, amelyek többsége elsősorban a bombázások miatt mára már igen romos állapotba került. Voltak autók, amelyeket elloptak, illetve vannak olyanok is, amelyeket a hatóságok foglaltak le, mondván akadályozzák az utca forgalmát. Főként az ’50-es évekbeli amerikai autókat szerette, ugyanakkor a gyűjteményében helyett kapott Citroën 2CV kisteherautó, illetve egy VW Kübelwagen is. Leginkább az 1947-es meggypiros Cadillac típusra büszke, amelyben több elnök is ült, mint például az egyiptomi Gamal Abdel Nasser és Shukri al-Quwatli, a szíriai ellenzéki vezető, akik diadalmasan autóztak keresztül Damaszkusz utcáin a rövid életű Egyesült Arab Köztársaság kikiáltásakor 1958-ban. 

A harcok kiéleződésével Mohiedin Anis elhagyta Aleppót, bő két hónapig távol volt a házától és a szeretett autóitól, végső kétségbeesésében az autókból kiszerelte a kormányt és az üléseket, hogy ne tudják őket ellopni. A harmincéves énekes szomszédja, Nihad Sultan elmondta, hogy a helyieknek valahogyan sikerült meggyőzni a lázadókat, hogy a híres Cadillacet ne használják légvédelmi ágyú állványaként, így az autó a még nagyobb pusztítástól szerencsére megmenekült.

A harcok elcsendesülése után Anis visszatért, szomorúan tapasztalta, hogy a háza romokban hevert, és körülötte az autói is. A gyűjteménye szomorú állapotban van, a háború tette azzá, amit a fotókon is látunk. “Nagyon boldog életem volt, de a dolgok megváltoztak. Most az élet kemény, de nem szabad elveszítenünk a reményt”, mondja Anis, aki rágyújt kedvenc pipájára, miközben a szíriai énekes, Mohamed Dia al-Din dalát hallgatja. Az öreg úr megígérte, hogy a megmaradt autóit és a házát rendbe fogja hozni, így talán az autótörténelem egy darabkája ismét fényesen fog ragyogni!

Fotók: AFP, Joseph Eid

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share