Reggeli rozsda: a Bourbon alagút kincsei

Évtizedek óta szunnyadó, vasoxid ette autókra bukkanni mindig is különleges dolognak számít, főleg egy autóbolond számára. Nápoly közepén a Piazza del Plebiscito tértől alig 150 méterre nyílik egy nagy kapu, amely bő harminc méter mélyre visz le a város alatt található különleges alagútrendszerbe, ahol a járatok évtizedes álmukat alvó öreg autókat és motorokat rejtenek, ez a Bourbon alagút.

Az 530 méteren keresztül tekergő járatrendszert, amely a királyi palotával van összekapcsolva a 19. század közepén építették II. Ferdinánd király parancsára. A nápolyi-szicíliai uralkodó nem véletlenül építette meg ezt a menekülő útvonalként szolgáló alagúthálózatot, hiszen a Bourbon uralkodócsalád ellen háromszor is fellázadtak 1816 óta, egy alkalommal közel másfél évig meg is fosztották őket a hatalomtól. A Nápoly alatt az 1600 évek óta létező Carmignano vízvezetékrendszerhez is kapcsolódó Bourbon alagúthálózat valójában sosem készült el teljesen, az eredeti tervek szerint a palotát egy katonai erőddel kapcsolta volna össze, de a király 1859-ben meghalt, így az építkezés is félbemaradt. 

A járatokat az 1930-as évekig senki sem használta, innentől kezdve csempészetre használt és a hatóságok által lefoglalt autókat tárolták itt egészen a második világháború kitöréséig, amikor is hadikórházként és óvóhelyként szolgáltak a földalatti termek és járatok. A háborút követően sajnos szeméttelepként használták a helyet, ide hordták a romok törmelékeit, régi tévéket, kiszuperált hűtőket és lerombolt politikai szimbólumokat, ugyanakkor kerültek ide sérült, vagy épp teljesen roncs autók és motorok is. Majd a bejáratot lezárták és hosszú évtizedekig ismét feledésbe merültek az alagút kincsei.

A 2000-es évek elején feltárták a Bourbun alagutat, a romokat és a sok szemetet elvitték innen, azonban a régi autókat és motorokat megtartották, majd különféle tematikus kiállításokat alakítottak ki a lent található termekben. A látogatók különféle túrák által különböző útvonalakon járhatják be az alagút rejtett zugait és fedezhetik fel az itt szunnyadó járművek sírkamráit. Felvettük a listánkra a helyet, így a Galleria Borbonicát mi is meg fogjuk látogatni, és majd beszámolunk a személyes élményeinkről itt a blogon!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share