Bakony-szlalom-szentlászló

A hosszú hétvégén, ellátogattunk a Bakony széli kis faluba, ahol már hagyományosan rendeznek szlalom versenyeket, nagy sikerrel. Itt szinte mindennel lehet indulni, aminek négy kereke van, és valamilyen motor hajtja. Természetesen erős sarkítás ez részünkről, hisz itt is vannak szabályok, a biztonság érdekében. De ezek a szabályok teljesíthetőek a hobbistáknak is.  Az ide kilátogató, versenyezni kívánó csapatok, családok igazi amatőr szinten művelik ezt a fajta műfajt. Vannak itt lelkes kezdők, visszatérő haladók, érkeznek olyan versenygépek is, amelyek nem felelnek meg a “nagyobb” versenyek  szabályváltozásai miatt, de messze vannak azoktól az alföldi versenyektől ahol szívesen látnák őket. Valamint jönnek olyanok is, akik csak tesztelnek, vagy nosztalgiából leporolják a garázsokban pihenő versenyautókat.

dsc06383.JPG

Maga a falu, szép festői környezetben van, a zeg-zugos utcáin szinte azonnal odaértünk a helyszínre. De ezek az utcák jelen esetben parkolóként működtek. Kúltúráltan a padkán hosszú sorokban állva, és kocsibeállók kihagyva, hogy az itt élők közlekedését ne akadályozza a népes kíváncsiskodó, “komálós” járműve aki ellátogat ide. Egyébként a parkolást kedves polgárőrök is segítették. Egy kis séta után, elérkeztünk a célhoz, ahol a versenyzők beérkeztek a pályáról. Innen szinte folytatólagosan nyílott a végeláthatatlan szervizpark. Rég láttam ennyi versenyzésre átalakított vasat egy helyen. 

dsc06372.JPG

Bakony Rally Autósport Egyesület aki ezeket a versenyeket szervezi. Mázi Ferenc alelnökkel beszélgettem, a kezdetekről, fogadtatásról, tervekről:  

Mióta szerveztek versenyeket, milyen volt a fogadtatása a faluban?

2009 június 27. óta szervezünk autós rendezvényeket. Azóta már a huszonkilencediknél tartunk, immáron két helyszínen. Az újdonságtól mindenki tart valamennyire, de a Polgárőrség, a helyi vállalkozók bevonásával, és természetesen önkormányzati hozzájárulással lassanként sikerült mindenkivel elfogadtatni. A település legközelebb eső részén, a lakótelepen parkolót alakítottunk ki, padokat újítottunk fel, mellyel próbálunk mi is adni valamit a lakók türelméért cserébe.

Népes indulói létszám van minden versenyeteken, tudjátok-e tartani az általatok felállított időtervet?

Igen, örülünk, hogy ennyire népszerűek az eseményeink. Minden kedves múltbéli, és leendő versenyzőnknek, közreműködőinknek, együttműködő partnereinknek ezúton is köszönjük, hogy közel harminc sikeres futamot tudhatunk már közösen a hátunk mögött.  

Általában egy-két órán belül betelik a nevezési listánk, sőt mindig akad, aki a lista betelése után  jelentkezik, s várólistára kerül. 150-nél több rajtszámot, három tervezett körrel, nem tudunk kiosztani. Mivel az is fontos, hogy legalább három elindulást biztosítsunk mindenkinek. Az időtervben akkor van csúszás, ha baleset, műszaki hiba, vagy utolérés miatt kell megállnunk, illetve újra rajtoltatni a leintett versenyzőket. Előbbieket nem tudjuk kiszűrni, viszont az utoléréseket a nyomvonal kialakításával, valamint a rajtszám osztásánál való odafigyeléssel próbáljuk a lehető legkevesebbre redukálni. Ismerten gyors, időre menő nevezőt, lehetőség szerint nem rakunk olyan mögé, akit nagy valószínűséggel utolérhet.

Gondolkodtok-e pályabővítésben? Más jellegű versenyen?

A bakonyszentlászlói bányaterületen a kihasználható aszfaltos utak adottak. A nyomvonalak variálásával tudjuk változatossá tenni rendezvényeinket. A kisbéri terület bevonásával színesedett a repertoárunk, mely nagy megelégedést váltott ki versenyzőinkben is. Ez nekünk is új energiákat adott a folytatáshoz. Egyenlőre nem gondolkodunk más jellegű rendezvények lebonyolításában, a jelenlegi színvonal fenntartásán dolgozunk inkább.

Milyen követelményeknek kell megfelelni egy autónak amivel indulni szeretnének?

A legfontosabb, mint mindenhol a biztonság. Utcai, érvényes forgalmival rendelkező autótól a profi, egyedileg erre a célra épített járművekig sokfajta technikával találkozhatnak nálunk.  Rendezvénykiírásunkban is törekszünk arra, hogy megfelelő műszaki állapottal rendelkező járművek érkezzenek reggel a gépátvételre. Többször előfordul, hogy akkumulátor rögzítést, szigetelést, vagy más hiányosságokat kell pótolniuk a nevezőknek, melyek azonban mind az ő biztonságukat hivatottak szolgálni.

Nézői igényeket hogy tudjátok kiszolgálni?

Mint tudjuk, nézők nélkül ez a sportág sem működik. Közhasznú egyesület lévén szem előtt tartjuk a kilátogatók igényeit. A telephely nagy területe a bérlők kérésére nem látogatható, ezért a pályarajz kialakításánál a nézői pontok elé látványosabb, technikás részek kerülnek. A jó árakkal dolgozó büfé, illetve a toalett az egész napos program alapvető velejárói. Mind a pályán, a nézőknél is fontos a biztonság. Továbbra is kérjük, hogy a rendezők utasításait mindig tartsák szem előtt, hogy még sokáig örülhessünk együtt az események végén!

Milyen visszajelzések érkeznek felétek a versennyel kapcsolatban, és milyen terveitek vannak?

Pozitív, valamint negatív visszajelzések is folyamatosan érkeznek hozzánk. Szerencsére előbbiből van több, de próbálunk profitálni az építő jellegű észrevételekből is. Már amennyiben az szalonképes módon, és stílusban érkezik vissza hozzánk. A mai világban örülhetünk, ha ilyen, vagy ehhez hasonló autós eseményekkel találkozunk. A versenyzőknek jobban tiszteletben kéne tartaniuk a szervezők munkáját, megbecsülni azt ami van, vagy esetleg közösen jobbá tenni. Mindenkinek soha sem lehet jót tenni, de továbbra is arra törekszünk, hogy a többséget kiszolgáljuk a lehető legmagasabb szinten. Ugyanis ők azok, akik alázattal, tisztelettel vannak a sportág felé.

Köszönöm a válaszokat, és további sok sikert kívánunk!

Tovább  haladva a szervizparkban, Ungvári Petiékkel futunk össze, és megkérjük Őt vigyen minket egy kört a pályán, amit természetesen rögzítettünk is nektek és láthattátok is nálunk, de most újra megmutatjuk:

Ez igazán szédületes kör volt köszönjük Peti! 

dsc06497.JPG

Ezek a versenyek nagyon fontosak, mert itt lehet megszerezni azokat az alapokat, amelyek a további versenyzéshez elengedhetetlenek.Ilyen, és ehhez hasonló rendezvényeken, derül ki, hogy a “gyerek” alkalmas-e rá, hogy a bal oldalon vegyen részt a versenyzés világában. De ugyan akkor a család számára is egy nagyon jó kikapcsolódás, ez mellett láthatja a fiú gyermeket, vagy apát versenyezni. Míg a család férfi tagjai az autóval vannak elfoglalva, vagy épp a köröket róják a versenypályán, addig a család női tagjai, a szervizparkban a bográcsban készítik el az ebédet.

dsc06453.JPG

De ez természetesen lehet fordítva is, hisz számtalan eset van rá, mikor a szebbik nem foglal helyet, a kormány mögött, és éli meg a versenyzés adta örömeket. Megfizethető, hasznos, költséghatékony, közös  program az egész család számára. 

dsc06395.JPG

Arról nem is beszélve, hogy közlekedésbiztonsági szempontból is fontos, hogy legyen egy hely, ahol kiélhetik magukat a versenyzés szerelmesei, és mindez megfizethető is legyen. Ne az utcán tanulják meg a keresztben kanyarodást. Nem az utakra való a  “kiér oda előbb a lámpáig” verseny, vagy csak “ki tudja a  tömböt, vagy a falut körbeautózni” körgyorsasági futamok. Itt és a hasonló versenyeken kiélheti magát mindenki, ellenőrzött körülmények között. Sajnos az amatőr sprint versenyek a nagy többség számára elérhetetlenek. De azt gondolom nem is kell, és nem is szabad ott kezdeni!

dsc06407.JPG

Ez a Lada igazán jó példa a fent említettekre, hisz itt és így kell elkezdeni ezt! De persze az autó lényegében lehet akár mi, csak  maradjon széria. Ebben az esetben ki lett szedve minden felesleges alkatrész a kocsiból, majd kapott versenyüléseket, négy pontos öveket, és nagyobb gumikat, ami talán nem is lenne fontos. De szerintem ez bőven elég elkezdeni.

dsc06492.JPG

A körbe zárt villám öreg képviselője is megmutatta a fiatalságnak, hogy is kell ezt művelni.

dsc06455.JPG

Találkoztunk vérbeli SP rendszámos versenyautóval is.

dsc06416.JPG

Komoly épített pályaautó is részt vett a versenyen.

dsc06414.JPG

Többfunkciós szárnyal épített a Trabant kaszni, amely a pályán leszorítja a hátsó részt, de a szervizparkban a ruhákat tartja tulajdonosai számára. 🙂

dsc06459.JPG

Ezzel a képpel igazolhatjuk, hogy nemzetközi versenyen vehettünk részt, és a német rendőrség is támogatja a rendezvényt. Bár lehet csak a Kobra 11 kaszkadőrei jöttek megmérkőzni?

dsc06422.JPG

Egyértelmű, hogy szükség van ezekre a versenyekre. A szabályokat alkotóknak pedig kutya kötelességük, támogatni, vagy segíteni ezeket a rendezvényeket, hisz régen is mindenki ilyen és ehhez hasonló pályákon kezdte el!  Az üres nézőtereket, pedig nem ezen versenyek miatt kell keresni!

A következő versenyen mindenkit szeretettel várnak a rendezők!

plakat-2017_-2-724x1024.jpg

  

 

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share