Verseny Tökölön, beérett a kezdeményezés!

Pontosan három évvel ezelőtt, nőnapon hoztuk létre kezdeményezésünket, A magyar amatőr rally megmentéséért- a tűz őrzői nevű csoportot. A probléma nem akkor kezdődött, hanem jóval előbb, a 2010-es évek végén, mikor különböző amatőr autósport rendezvények megszűntek, majd 2012-től 2014-ig ellehetetlenítették a sprint területi kupákat és a Rali-Túra versenyeket (naturali). Ezzel egy időben, egyfajta túlszabályozás kezdődött az amatőr versenyzők számára. A fénykorukat élő sprint versenyek egyre-másra szűntek meg, és a kezdő vagy kis költségvetésből versenyzők, a sport imádatáért konyhapénzből dolgozó csapatok elhagyni kényszerültek szeretett versenysportjukat. 2010 környékén magunk is felhagytunk a verseny okozta adrenalin dózisok bevételével, mert nem tudtuk finanszírozni már azokat a többlet költségeket amelyeket kitaláltak a sprintesek számára. A túlszabályozott MARB nem töltötte be azt a rést, amit a tönkretett amatőr versenyek maguk után hagytak és nem is alkalmas rá.

dsc06764.JPG

De láttuk, hogy a probléma nem egyedi, sőt nagyon sokan voltak akik hasonló döntésre kényszerültek. Ezért szerettük volna ezeket az embereket összefogni, a gondokat megbeszélni, és egy olyan megoldást találni ami mindenki számára jó. Természetesen, parázs viták alakultak ki mint ez jellemző kis országunkban, a többség aztán egy irányba húzott. Így 2016 őszén eljutottunk oda, hogy megalapítottuk az Amatőr Rally Sportegyesületet. Ahol célul tűztük ki hogy megteremtjük tagjaink, és a többi versenyezni kívánó számára azokat a feltételeket, amelyekkel újra ülésbe pattanhatnak, és időt szentelhetnek a hobbijuknak.

_artsprint_20180407_fb_borito.jpg

Természetesen ezt egyedül egy egyesület nem teheti meg, így kerestük a megoldást arra, miképp lehet megvalósítani mindezt. Már az elején felfigyeltünk a keleti régióban zajló  Kardoskút, Tótkomlós és Kunmadaras helyszíneken rendezett versenyekre. Ezek a sportesemények az  AMTOSZ-MGYSZ szövetségek által felügyelt és engedélyezett versenyek. Hangulatukban idézik a régi Sprint versenyeket és amatőr versenyzőként áhított etalonnak számító Rali Túra versenyeket. A nosztalgikus hangulat mellett bevillant, hogy megtaláltuk a megoldást. Így felkerestük az AMTOSZ képviselőit, majd felvázoltuk számukra hogy milyen problémákra keressük a megoldást. Szerencsére a fogadtatásunk jó volt, és megkezdtük a tárgyalásokat versenyszervezés ügyben.

rallyedzes_20170708_004.jpg

A keleti régió mintájára a Pest megyei területbe tartozó Tököl repülőterén megrendezzük az ART-Sprint osztályba tartozó Mini-Sprint és Power-Sprint versenyeket az Első Magyar Gymkhana Autósport Egyesülettel közösen! Alábbiakban olvashattok a verseny jellegéről, fontosabb tudnivalókról a fent említett egyesület tolmácsolásában:

A 2018-as évtől a technikai sportok körében népszerűnek számító tököli repülőtér (mely Budapesttől mindössze 15 km-re található a Csepel szigeten) a DRIFT és GYORSULÁS mellett Art-Sprint versenyeknek is helyet fog adni, hiszen az idei évtől csapatunk csatlakozott az AMTOSZ-hoz (www.amtosz.hu), mely szervezet tevékenységét a Magyar Gyorsulási Szövetség (www.mgysz.hu) égisze alatt végzi.

Csapatunk az idei évben több Art Sprint Edzés mellett 3 Art Sprint versenyt fog rendezni az alábbi osztályokban: Placc-Sprint, Mini Sprint és Power Sprint.

Placc-Sprint (PS): a szlalom és a lassabb tempójú inkább technikás pályák szerelmeseinek fog kedvezni, mely a korábban megszokott rendezvényektől eltérően jobban próbára teszi majd a versenyzők rátermettségét. A PS osztály ideális választás a kevesebb tapasztalattal rendelkező, valamint a kisebb teljesítményű könnyebb vasakkal rendelkező pilóták számára. A pálya hossza: 1,1 km. A kategória kecsegtető a széria/utcai autóval versenyzőknek is, hiszen ezen osztályban nem kötelező a bukócső!

Mini-Sprint (MS): A Mini-Sprint osztályba elsősorban azon pilótákat várjuk, kik már rendelkeznek kellő tapasztalattal ahhoz, hogy egy nagyobb tempójú hosszabb (kb. 3  km) pályán mérjék össze technikai tudásukat más pilótákkal. Ezen osztály helyet biztosít a cső nélküli szériaautóknak (MS/H kategória), valamint az erősebb, és természetesen minden szükséges védelemmel (pl.: bukócső) ellátott versenyautóknak is (MS/P), valamint a más szövetség által kibocsátott licencel rendelkezőknek: MS/M.  

Power-Sprint (PWS): A Power-Sprint osztályban tovább növeljük a pálya tempóját, hiszen a Mini-Sprinthez képest a nyomvonal lendületesebben kialakított, kevesebb lassítóval tűzdelt autózást enged a sportolóknak. A versenytáv itt már kb 6 km között mozog, viszont ezen osztály minden kategóriájában már elengedhetetlen tartozék a bukócső, a versenyülés, és természetesen a négy pontos biztonsági öv! Az osztályokon belül van felnevezési, valamint az osztályok között átnevezési lehetőség –  ezzel is elősegítve a kupák és kilométerek gyarapodását! 

edzes_20170218.png

A 2018-as év versenydátumai:

Április 7. szombat, Tököl: AMTOSZ Mini-Sprint és Power-Sprint

Május 12. szombat, Tököl: Art-Sprint edzés

Július 15. vasárnap, Tököl: AMTOSZ Mini-Sprint és Power-Sprint

Október 6. szombat, Tököl: Art-Sprint edzés, és AMTOSZ Placc-Sprint

Október 7. vasárnap, Tököl: AMTOSZ Mini-Sprint és Power-Sprint

November 3. szombat, Tököl, Art-Sprint edzés

 

További információk elérhetőek a weblapunkon: www.airportartsprint.hu, valamint a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/airportsprint/. Általános információk: www.amtosz.hu

Találkozunk április 7-én Tökölön!

28951108_596582744013618_441651989558853632_n.jpg                                       >>>>>>>>> VERSENYKIÍRÁS ITT ELÉRHETŐ!  <<<<<<<<

rallyedzes_20170708_009.jpg

Azt gondolom, hogy bizony megvan az első lépés! Arra kérnék mindenkit, hogy gyertek el, nevezzetek! Vegyétek elő a porosodó autókat a garázsból! Támogassátok kezdeményezésünket,  hogy ezek a versenyek elérhetőek legyenek a közeljövőben az ország teljes területén. Amint azt olvashattátok, a cső nélküli autók számára is biztosítunk lehetőséget, amennyiben tapasztalt vagy, és már részt vettél szlalom, vagy placc sprint versenyeken! Kérek mindenkit, hogy olvassa el a részletes szabályokat és tudnivalókat, majd regisztrációra fel! Mindenkit szeretettel várunk! 

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share