Reggeli rozsda: Renault Alpine Turbo a gazból

Mi az, amiből 4987 darab készült összesen, és egy példány Magyarországon, egy kertben rohadt el, menthetetlenül? Egy Renault 5 Alpine Turbo!

Roncsvadászok nevű Facebook csoportunkban bukkant fel egy hirdetés, amiben egy meglehetősen viseltes állapotú Renault 5-öt hirdettek. A szomorú sorsú ritkaság, amit ebben a változatban 1982 és 1984 között gyártottak csak, 150 ezer Ft-ért keresett nálunk új gazdát. Az eszméletlenül alacsony ár sajnos reális az állapotot nézve.

alpine_turbo_r5_1.jpgAki szereti a francia gépeket, biztosan megindítónak találja ezt a látványt.

De hogy került egy kert végébe a sportos francia kuriózum?

Akik jártasak a roncsautó-vadászatban, tudják, hogy kétféle ember létezik ebben a körben: a gyűjtő és a gyűjtögető. Míg a gyűjtő előbb-utóbb rendbe rakja, vagy eladja a birtokában lévő öreg vasat, addig a gyűjtögető felhalmozza a még menthető érdekes gépeket (és számtalan kacatot), amiken túladni soha nem hajlandó, de tenni sem tesz velük semmit, a kis kincsesbányát lassan teljesen elnyeli a gaz.

alpine_turbo_r5_6_1.jpgA felirat többet sejtet egy mezei modellnél.

Így volt ez az Alpine esetében is, számos másik érdekes járművel együtt, vagy 20 évet töltött a szabad ég alatt, tulajdonosa pedig makacsul ragaszkodott hozzá, egészen haláláig.

alpine_turbo_r5_2_1.jpgA jellegzetes, turbinát idéző felnik is megvannak hozzá.

Aztán jött a telek új tulajdonosa, és nekilátott feltárni a kertet. Ha ilyenkor nincs résen a roncsvadász, ömlesztve mennek a kincsek a vastelepre, ahogy az gyakran megesik.

alpine_turbo_r5_7_1.jpgKulcs a helyén, de ülések helyett csak szemét akad.

Szerencsére esetünkben a telek új tulajdonosa inkább menteni akarta a menthetőt, így meghirdette a roncsokat. Az Alpine esetében azonban már sajnos későn érkezett a segítség: a kis Renault teljesen elporladt, így új gazdája már csak az alkatrészeit tudja majd felhasználni, épülő autójához.

alpine_turbo_r5_3.jpgKözépen, alul lakik a turbó, ki tudja, milyen állapotban.

A húsz éve, működőképesen leállított autó karosszériája Süsü nevű olvasónk szerint 70%-ban elrohadt, a felnik, a motor, a váltó és a futómű elemei viszont menthetőek. Az ülések sajnos nem kerültek elő, ki tudja, hol végezték be sorsukat.

Bízzunk benne, hogy egy nagyon szép, és sokkal jobban megbecsült Renault 5 Alpine születik majd az elporladt kisautó alkatrészeinek felhasználásával.

alpine_turbo_r5_4.jpg1397 ccm, 110 LE, elöl-hátul tárcsafék. A maga korában vagány volt a kis ötös, ma pedig igazi klasszikus csemege.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share