Traktorból hajót? Fogd meg a vodkám!

Sok vicc kering a világban az orosz technikával kapcsolatban, de néha tényleg annyira lényegre törő megoldásokat választanak, hogy az ember tátott szájjal bámul. Így volt ez akkor is, amikor megpillantottam az alábbi kompot, egy – falusi gyerek lévén – régi ismerőssel, az MTZ 80-nal a fedélzetén. Ez a traktor viszont nem szállítmány, hanem maga a komp szíve és lelke! Nézzük csak!

Zúg a traktor, szánt az eke! Elvtársnő, locsolhatok-e?

Bizony, a szovjet találékonyság még vízen járó traktort is adott a világnak, hát nem csodálatos? (1990 óta a traktorgyár Fehéroroszország területén fekszik, nem hiába Belarus a traktorok márkaneve.)

A hajógyár nagyobb terméke.

A képen szerepelő kompról annyit sikerült megtudnom, hogy az Okskaya Hajógyárban épült, Murom városában, az Oka folyó partján. A képekből ítélve készülnek ott nagyobb hajók is, nem kell szégyenkezniük. Az Oka név a nagyon hardcore Lada-rajongóknak lehet ismerős, hogy a traktoron kívül még egy ponton csatlakozzunk a négykerekűek világához: a Lada Oka, KGB nevén VAZ-1111-es ügynök is erről a folyóról kapta a nevét. A Daihatsu Cuore és a Fiat Uno eltitkolt szerelemgyerekét Jurij Alekszandrovics Verescsagin formatervező és szülészorvos segítette a világra. Sorozatban pedig a hajógyártól 700 km-re, Togliatti városában gyártották.

Szürreális látvány, nemde?

De térjünk vissza az MTZ-komphoz, azaz a PKR-25T-hez! A látszólagos tákolás azért komolyabb tervezőmunkát rejt a háttérben. A komp hossza 32,5 méter, szélessége 6,2 méter. Kifejezetten sekély vizekre tervezték, 65 cm-es vízmélységben már képes közlekedni, két jókora lapátkerekével. Teherbírása 25 tonna, sebessége pedig 14 km óránként. Talán az egyetlen traktor a világon, aminek legénysége van, mégpedig két fő. A kompot könnyű szétszedni – így szárazföldön szállítani is – és egy 6 fős csapat egyetlen daruval két nap alatt üzembe tudja helyezni.

Mit tudok erre mondani? Hello John Deere, most te jössz!

Elindult a www.roncsvadaszok.hu INGYENES apróhirdetési oldalunk! Akár traktor, akár hajó, akár mindkettő hirdethető rajta az autókon, motorkerékpárokon, teherautókon és alkatrészeken, relikviákon kívül. Próbáld ki Te is, érdemes! Hirdetésed 47 ezer fős Roncsvadászok Facebook-csoportunkban is automatikusan megjelenik és ugyan egy hete működik még csak hivatalosan, de már rengetegen böngészik a folyamatosan bővülő palettát!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share