Bburago – álmok kicsiben

Mióta készítenek autómodelleket? Miért két B betű van a nevükben? Hol készülnek a modellek?

Bburago. Bizonyára mindenkinek ismerősen Cseng (-öhmm-) a név, hiszen a legtöbbünk polcán ott díszeleg egy ilyen márkájú autómodell. De hogyan kezdtek autómodelleket készíteni és vajon miért kettő „B” betű van a nevében? Most megtudhatod!

Martino és Ugo Besana 1959-ben alapította meg Mebetoys nevű vállalkozását azzal a céllal, hogy autómodelleket gyártsanak. Főként az 1:43 és az 1:24 méretarányú modellek piacán alkottak maradandót, igyekeztek olyan különlegességekkel szolgálni, ami más gyártók kínálatáben nem található meg.  A részletgazdagságukról ismert autómodellek hamar ismertté tették a céget, amire aztán a Mattel is felfigyelt: 1969-ben megvásárolták a vállalatot és részben a Hot Wheels alá rendelve, ám a márkanevet megtartva készítették tovább a modelleket.

Itt vége is lehetne a történetnek, de 1974-ben, a harmadik testvér, Mario csatlakozásával új modellgyártó vállalkozást indítottak, Martoys néven. Főként az 1:24-es méretarányú modellek piacán igyekeztek maguknak utat törni, sikerrel.

Egy súlyos hibát viszont elkövettek. A Martoys neve egyetlen betűben különbözött a Marx Toys nevű gyártóétól, ami miatt aztán jogvitába keveredtek. Így kényszerültek névváltoztatásra, szóval ennek köszönhetően született meg a ma is ismert márkanév, a Bburago. A név megfejtése is egyszerű: a Besana családnév B betűjét hozzábiggyesztették a vállalat székhelyéül szolgáló Burago di Molgora település nevéhez, ezzel garantálva, hogy a névvel kapcsolatban többé ne legyenek problémák.

A folytatást már nagyjából mindannyian ismerjük. A 80-as években hatalmas ívben emelkedett az olasz modellgyártó vállalat pályája, és a lendület még a kilencvenes évek elején is kitartott.

Végül azonban a kínai sárkánnyal ők sem tudtak mit kezdeni. Az olasz gyártás drága volt, a riválisok pedig már akkor is Kínában készítették a portékát. A Bburago 2005-ben csődbe ment.

A Bburago név használati jogát 2006-ban szerezte meg a hongkongi May Cheong Group (a Maisto tulajdonosa is), majd jobbára európai modellek piacra dobásával újraindította a Bburago forgalmazását, természetesen távol-keleti gyártással. Így aztán már az is megeshet, hogy Bburago néven egy egykori Maisto modellt vásárolhat meg a Tisztelt Vásárló, becsületükre legyen mondva, hogy tényleg részletgazdagabb, mint a korabeli olasz Bburago. Íme, néhány idei modell, szerintem csodásak!

Nem vagyok modellgyűjtő, de néhány gyerekkori játék-Ferrari, egy 1:18-as Ford Focus WRC és pár kínai Bburago nálam is gyűjti a port a polcon. Neked volt, vagy van kedvenced? Mutasd meg a cikk Facebook posztjában!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share