Kincsek a garázsból: BMW 635CSi – 2. rész

Mesél a BMW ékszerész

A cápa kupé restaurálását végigkövető sorozatunk első részében megismerhettük az autó történetét. Ákos mesélt nekünk arról, hogy miként is jutott hozzá a csodás 635CSi-hez. Az előző cikk végén megígértük nektek, hogy a konkrét restaurálás bemutatásával fogjuk folytatni a sztorit. Időközben sok mindenre nem jutott időnk, de ez főleg azért volt, mert gőzerővel dolgoztunk az oldtimerek, youngtimerek és hobbyjárművek hirdetéseinek helyet adó új oldalunkon. Szerencsére a fejlesztési fázis első részén túl vagyunk, elindult a www.roncsvadaszok.hu oldal, mi pedig ismételten tudunk időt szentelni az öreg járgányokra.

A BMW kupé orrában a kellően méretes és finom szerkezet, egy 3,5 literes sorhatos szív lapul. A restauráció ebben a projektben is természetesen a motorral kezdődött. Az alapos felújításról Milán mesélt nekünk, aki szó szerint darabokra szedte az egész hajtásláncot, és olyan magas szintű munkát végzett, hogy azóta is keressük a leesett állunkat a padlón.

Gyári kódja: M30B35 (Fotó: Keserű Gergő “Ca$h”)

Ákos keresett meg pár éve, hogy van neki ez az E24, már OT rendszámos, de szeretné, ha rendbe lenne rakva, restaurálva A-tól Z-ig. Mivel egy ilyen teljes projekt nagyon hosszú idő és nagyon sok pénz, ezért abban egyeztünk meg, hogy eldaraboljuk. Így kezdődött a motorral és a váltóval.

Januárban ők kiszedtek Fehérváron egy ismerősénél az autó szívét, és raklapon kaptam meg a váltóval együtt. Elkezdtem szétszedni, átnézni, elsőre hibátlannak tűnt az alja. Azt tudtuk, hogy eszi az olajat, és gyenge benne a kompresszió. A hengerfej tömítésen látszott is a kompresszióvesztés, de más szemre nem tűnt fel, csak az, hogy javítgatták mar. Szétszedtem, teljesen, elszortíroztam. Az alu elemek gyöngyözve, a kötőelemek galvanizálva lettek.

A méretes szív előkészítésre került a szállításhoz. (Fotó: Keserű Gergő “Ca$h”)

BMW M30

A bajor márka egyik legismertebb, és leghosszabb ideig gyártott motorcsaládja volt az M30, amely 2,5 litertől, egészen 3,5 literig terjedő hengerűrtartalommal bír. 1968 és 1995 gyártották, a 27 év alatt számtalan BMW típusba bekerült. Először a New Six modellben debütált 2,5,illet 2,8 literes kiadásban. Az acél blokkra alumínium hengerfejet szereltek, a sorhatos szív 12 szelepes. A motor fejlesztését a '60-as évek elején, a négyhengeres M10 alapjaira épülve kezdték meg. Eredetileg M06, illetve M68 gyári kódokon futott, majd később, egészen pontosan 1981-ben egységesen M30-ra keresztelték át. A '70-es évek végéig egyaránt szerelték karburátorral és befecskendezővel, majd fokozatosan teret hódított a Bosch befecskendezőrendszere. További érdekesség, hogy az Alpina által épített turbós M102 és M106 motoroknak is ez a hathengeres szív az alapja. A BMW motorsport részlege a legendás M88 versenymotorhoz is az M30-at vette alapul.

Egy gépműhelyben mindent megmértek; főtengely, dugók, hengerfuratok, szerencsére minden hibátlan volt. Kapott egy finom hónolást és síkolást alul-felül. A hengerfej is síkolva lett, lepróbálták, nem volt repedt. A szelepvezetőket kicserélték, a szelepeket beköszörülték. Röviden, amit kellett, azt cserélték. Új csapágyakat és gyűrűket kapott, minden tömítés, gumigyűrű, szimering ami létezik az kicserélésre került.

A szervo, a generátor, és az önindító is szét lett borítva, minden az utolsó csavarig felújítva került vissza. Én fűztem és raktam össze kompletten az egészet. A váltót is átnéztem, hibátlanul tette a dolgát. A szimeringeket, az olaj csavarokat galvánozták, a váltóházat gyöngyözték ahogy kell. A kuplungot is teljesen fel lett újítva, a lendkerék, a tárcsaszerkezet, szóval minden.

A motor és a váltó elkészülte után Ákos lehozta az autót, volt rajta még pár finomítani való a motor beépítése előtt, azokat még megcsináltam, toronycsapágy cserék, ilyenek. Azután teljesen kulcsra készre össze kellett raknom, beépíteni mindent, a gyári kipufogót vissza helyezni és így tovább. Szerencsére elsőre minden hibamentes, és szivárgásmentes volt. Azóta pedig szépen bejáratódott minden.

Azóta már bejáratódott.

Jövőre innen folytatjuk a nagykupé megújulásának a történetét, addig is kövessetek minket a Facebook oldalunkon, illetve böngésszétek a www.roncsvadaszok.hu oldalunkat az öreg vasak után.

Borítókép: Keserű Gergő “Ca$h”

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share