Vedd meg az álmod!

Miért nem nézed egyszer azt, hogy hogyan lehetne?

Vannak, akik időnként átnézik a régi autókról szóló kínálatot. Biztosan van is olyan álomgép, amit konkrétan keresni szoktak, de még nem vásároltak semmilyen öreg vasat. Ha Te is így vagy vele, valamint ezen álomjárgány iránti kötődés az ifjúkorból eredeztethető, akkor Neked szól ez az írás, Tisztelt Olvasónk!

Azzal a bizonyos vassal ugyanis tartozol valakinek. A gyermekkori, ifjúkori önmagadnak tartozol vele.

Mindegy, hogy a szomszédnak volt olyan gépe, vagy a nagyapádnak, mindegy a gyártmány és a típus is. Hinned kell benne, hogy az álmod megvalósítható és bizony tenni is kell érte. Elvégre mit szólna egykori önmagad ahhoz, hogy végre megveheted az áhított gépet, Te meg mindig keresel és találsz valami reális magyarázatot arra, hogy most éppen miért nem állítasz egy olyan járgányt a garázsodba?

Én, amikor még csak álmaim voltak. Egyedül neki tartozom elszámolni valóval, senki másnak.

Az álmok gyakran elérhetetlennek tűnnek, ráadásul sokan mondják, hogy micsoda kín, tortúra egy öreg járgány birtoklása, javítása, felújítása. Így aztán marad a titkon vágyakozás, az évek meg telnek-múlnak. Az árak emelkednek, és azt veszed észre, hogy már a leharcolt darabok kerülnek annyiba, mint 5-6 éve a szépek. Ismerős dologról beszélek, én is ebben a cipőben jártam. Végül egy teljes felújításra szoruló darabot vettem meg az én álomtípusomból, ami lassan, nagyon lassan halad az újjászületés útján.

Miért ne tehetnéd meg ezt Te is?

A veteránozás, youngtimerezés egy olyan dolog, amit nem engedhetünk meg magunknak, mégis csináljuk. Ez így van rendjén. Nem kell mindenre reális magyarázatot adni, pláne nem másoknak. Ha igazán, ha szívből akarod azt a gépet, vedd meg és állj neki! Ha csinálod, egyszer elkészül, soha nem késő.

Sokan mondják, hogy ez tömény szívás, de szerintem hozzáállás kérdése. Nekem is volt mélypont, de aztán átlendültem rajta. Ez ugyanis nem szívás, hanem egy nemes küzdelem a gyermekkori álmodért, ami egészen más megvilágításba helyezi a legnehezebb feladatot, vagy alkatrészbeszerzést is.

Amikor ott állok a garázsban a kibelezett, kilakatolt karosszéria mellett, és még mindig kifelé veszek valamit, nem beszerelem azt, akkor is tudok mosolyogni. Ugyanolyan lelkes tekintettel tudok ránézni az én álomgépemre, ahogyan azt gyerekként tettem, amikor először láttam ilyen típust.

Nincs helyed?

Nekem fél évig állt leponyvázva egy barátom udvarán a Delta, mire sikerült egy megfizethető, biztonságos helyen lévő garázst találnom.

Nincs rá időd?

Nekem is nagyon kevés. De képzeld, ha két hétig a garázs környékére sem megyek, akkor is megvár. Össze sem rakta senki helyettem. Nem szabad határidőt szabni, csak mindig haladni valamennyit.

Elviszi az energiád?

A legapróbb, nehezen beszerzett lámpacsavar megvétele is olyan örömöt okoz, hogy napokig tudom emlegetni, és olyankor tényleg szívből örülök. Ha kívülállónak mesélem el, mindig csodálkozik, hogy hogyan lehet annak az apró kacatnak így örülni.

Mások szerint az álomautód roncs, vagy béna?

Most az ő álmuk, vagy a Tiéd? Ideje átlendülni ezen! Én is folyton hallom, hogy az olasz autó rossz, de ha ez hatna rám, meg sem vettem volna. Nekem elég, ha számomra csodás, ha meg majd az utcára kigurulva másoknak is tetszik, az csak ráadás.

Nem a szomszédnak, nem a típus ellenzőinek készül, hanem nekem.

A bennem élő gyerek Vancellonak, akit akkor még csak Viktornak hívtak. Arról nem is beszélve, hogy amikor elkészül, a kéretlen kritikusok még mindig ugyanolyan unalmas valamit fognak vezetni, Te meg nem.

A küzdelmes dolgokkal együtt egy régi autó újjászületése egy csodás történet. Megismerheted a történetét, a mérnököket, akik a születésénél bábáskodtak. Az egykori munkások keze nyomán mozognak a Te kezeid, miközben valamelyik alkatrészén dolgozol. Teljesen elveszted az időérzékedet, nagyszerű kikapcsolódás, ha ráhangolódsz a feladatra. Ma délután én a karburátort fogom leszerelni, hogy elvigyem felújítani. Úgy várom ezt a délutánt, mint gyerekként a Karácsonyt, néha még én is megmosolyogni valónak tartom ezt az érzést. Ezen felül lehet, hogy nincs szükséged újabb haverokra, barátokra, de egy ilyen felújítás mentén jó kapcsolatok is szövődnek a sorstársakkal, akikkel órákig tudsz beszélgetni a témáról anélkül, hogy komplett bolondnak néznének.

Sok pénzbe kerül?

Igen. Sokba. Viszont ha kitartó vagy, találni fogsz a költségvetésnek megfelelő és egyben jó megoldást. Remek példa erre a romosan, Olaszországban 120 ezer forintért kapható kormányom, amit egy évig kerestem kitartóan. Végül 30 ezerért lett itthon egy pár hónapja, amit 25 ezerért felújíttattam. Ebben a műfajban hatványozottan igaz, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét.

Amúgy meg nem egyszer láttam, hogy valakinek sok pénze volt, mégsem készült el az öreg járgánya. Az emberek hozzászoktak az instant, könnyen megvehető, polcról leemelhető dolgokhoz és élményekhez. Az öreg álomjárgány viszont nem pusztán pénz kérdése.

Nincs hozzá türelmed?

Ha tényleg az álomautód, és nem a haveroknak akarsz csak felvágni vele, akkor türelmet és alázatot fogsz tanulni általa. E kettő nélkül mindig csak „boltban megvehető” autókkal fogsz közlekedni. Ami egy napi autónál egy nap, abból itt könnyen lesz két hónap is. Ha könnyű lenne, mindenki az álomautójával járna.

Életed párja nem támogatja az ötletet?

Ha elmagyarázod neki, hogy ugyan ez kiadásokkal jár akár évekig, de ez a gyerekkori álmod, meg fogja érteni. Ha nem érdekli, akkor nem az öreg klasszikus beszerzése a legnagyobb gondod.

Amúgy érdemes vázolni a folyamatosan emelkedő értéket. Van, akinek bevált. Nekem szerencsém van, a feleségem már így ismert meg, ráadásul tetszik is neki a célom.

Melyikük jár boldogabban munkába?

Ez csak egy tárgy, a családod fontosabb?

Megértem. De mit üzensz a gyermekednek azzal, hogy Te lemondtál a gyerekkori álmodról?  Mit kap ő így útravalóul az élethez? Hogy ne is merjen álmodni?

Ahogyan Te definiáltad magadban az álomgépet, úgy definiál az is Téged a későbbiekben.

Mindent összevetve, ha mégis megteheted, vedd meg bátran, és vágj bele! Ez nem szívás, hanem kihívás, a végén meg legfeljebb sikerül, nemde? Egykori önmagad pedig ott fog ülni a kész autóban Veled, gyermeki örömmel az arcán. Ez ugyanis kizárólag akkor szívás, ha nem a sajátod, hanem mások álomgépét építed. Szóval ne hazudj magadnak, ne keress kifogást, hanem vágj bele!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share