A Porsche is visszatér Le Mans-ba

Porsche 963 LMDh Prototype

A stuttgarti sportautógyártó legutóbb a 2012-2017 közötti években vett részt a hosszútávú autóversenyzés csúcskategóriájában. 2015. és 2017. között zsinórban három alkalommal hozták el Le Mans legfényesebb serlegét, majd ezután az LMP1 kategóriának hátat fordítottak. A VW csoport másik márkája, a szintén nagy sikereket elérő Audi, már korábban elhagyta Le Mans-t. Azonban a csúcskategóriában rendkívül nagy a mozgás, és jövőre a Porsche is visszatér a nagyok közé.

A múlt hétvégi Goodwood Festival of Speed rendezvénytől jobbat nem is választhattak volna az új hosszútávú versenyzésre szánt versenygépük bemutatására. Az autóval a WEC és az IMSA szériában egyaránt indulni fognak. Nézzük mit is ígér a Porsche 963 LMDh Prototype.

Az autót a Multimatic csapatával közösen fejleszti a Porsche, az alváza ugyan LMP2 kategóriás, de jelentős átalakításokat végeztek rajta. A gép szíve a 918 Spyder-ből származó duplaturbós 4,6 literes V8-as motor, amely kiegészül az elektromos meghajtással.

Az új versenyautó formaterve leginkább a ’80-as évek legendás Porsche versenyautóit idézi, mint például 956 vagy a 962. Nem véletlen a fehér-vörös-fekete versenyfestés sem, ez is kellően múltidéző. Az idei első félévben már közel 8000 kilométernyi teszt van a csapat mögött, az eredmények a csapat állítása szerint nagyon jók.

Thomas Laudenbach, a Porsche Motorsport alelnöke elmondta, hogy az új Porsche 963-as versenyautóval a legendás versenyautóik örökségét, mint a 917, 935, 956, 962 és a 919 kívánják továbbvinni. Az első verseny, amelyen rajthoz állnak, a 2023-as Rolex 24 Hour of Daytona lesz. A Porsche mindkét versenyszériában 2-2 autót kíván indítani. Ugyanakkor privát csapatok részére is kínálni fogják az új járgányt.

Képek, forrás: Porsche

Total
0
Megosztások
1 hozzászolás
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share