Csúcsjárgánnyal ünnepli a Q divíziót az Aston Martin

Aston Martin DBR22

A sportautók világának angol ékköve, az Aston Martin mindig meglepte a közönségét és a márka rajongóit valami igazi különlegességgel. Az idén tíz éves a márka egyedi vevői igényeket kiszolgáló Q divíziója, ennek apropóján alkották meg a teljesen nyitott speedstert, a DBR22 típust, amely a Monterey Car Week rendezvényen debütál.

A kétüléses újdonságot a márka legendás versenyautói, úgy mint a DBR1, amellyel még Carrol Shelby és Sir Stirling Moss is versenyzett, nem mellesleg a legdrágább brit járgányok egyike, illetve a DB3S inspirálták. A letisztult, áramvonalas formát a lehető legkevesebb karosszériaelemből alkották meg.

A márka mérnökei ezen a koncepcióautón prezentálják a legújabb 3D nyomtatási technológiájukkal elért eredményeiket. A futóművet és a diffit is tartó hátsó segédalváz alumíniumból készült 3D nyomtatási eljárással. Ezt az elemet ragasztással rögzítik az autó vázához. Ezzel a megoldással a tömegen tudtak spórolni anélkül, hogy a karosszéria merevsége romlott volna.

A géptető alatt természetesen az 5,2 literes duplaturbós V12-es szív lapul, amely a hátsó kerekeket hajtja. A 705 lóerő nyolcfokozatú automatikus váltóművön keresztül gyötri a gumikat. Ha már szó esett az autó hátsó részéről. Széltében fut rajta végig a LED lámpacsík, ahogy azt már más Aston Martin típusoknál is láthattuk. Óriási diffúzor segít az útra passzírozni ezt a csoda speedstert, míg a hanghatásról a dupla kipufogóvégek gondoskodnak. 21″ átmérőjű 14 küllős, központi anyával rögzülő felniken gurul ez az álomgép.

A beltérben a karbon és az illatos valódi bőr uralja a felületeket. Szerencsére semmi csicsa, sőt én még a központi kijelzőt is kidobnám az autóból. A menetdinamikáról annyit lehet tudni, hogy 3,4 másodperc alatt ugrik 0-ról 100 km/h-ra, a száguldás pedig 320 km/h-nál ér véget. Egyelőre koncepcióautóként létezik, hogy lesz-e belőle akár csak egy limitált széria is, azt nem tudni. De nem lepődnék meg, ha Pebble Beach-en pár tehetős ügyfél letenné érte az előleget.

Forrás, képek: Aston Martin

A cikk elkészítése kb. 1 órát vett igénybe.

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share