AGTZ – ha akarom rövid, ha akarom hosszú

Zagato AGTZ Twin Tail

Az autóiparban már számos gyártó próbálkozott olyan koncepció, vagy szériaautó megalkotásával, amit valamilyen szinten látványosan lehetett módosítani, átalakítva ezzel mondjuk a karosszéria megjelenését, vagy az autó hosszát. Készített ilyet koncepcióautót például a Mercedes, amelyből lehetett a kupétól kezdve a pick-up-ig szinte mindent csinálni, vagy ott volt anno a Citroën C3 Pluriel a variálható tetővel. Az ilyen járgányok általában ritkán lesznek piacképesek, még ritkábban tudnak a gyártók pénzügyesei és marketingesei pénzt csinálni az ilyenekből. Most azonban az olasz francia alapokra építettek olyan autót, amit, ha akarunk rövid, ha akarunk, akkor hosszú. Íme a Zagato AGTZ.

Ahogyan az Alfa Romeo TZ1 vagy az Iso Rivolta GTZ, úgy az AGTZ is Kamm-stílusban végződik, azaz a hátsó traktus függőlegesen lecsapott. Ugyanakkor, ha a tulajnak a “long tail” változathoz lenne gusztusa, akkor a hátsó részre felcsatolhat egy nyúlványt, ami tovább javítja az aerodinamikát. Ezzel a külsővel a Zagato AGTZ leginkább az egykori Alpine A220 versenyautóra emlékeztet, amellyel anno még Le Mans-ban is versenyeztek.

Az Alpine versenyautóra történő utalás egyébként nem véletlen, hiszen az olasz stúdió ezt az egyedi sportautót a jelenlegi Alpine A110 alapjaira építette. Az eredeti sportgép vonalait jóval szögletesebbre rajzolták, elöl-hátul más a lámpa is, egyedül talán a tengelytáv és a kipufogóvégződés az, amiből lehet sejteni, hogy mi is adta az alapokat.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az AGTZ teljesítménye változik-e az eredeti autóhoz képest. Az A110 1,8 literes turbós motorja 249 lóerőt teljesít, amelyhez hétfokozatú duplakuplungos váltóművet társítottak. Ezzel a hajtáslánccal ugye 4,5 másodperc alatt ugrik százra a kis középmotoros francia. Továbbá azt sem lehet tudni, hogy az extra karosszériaelem mennyi többletsúlyt jelent.

Az viszont biztos, hogy csak 19 példányt készít a Zagato stúdió ebből a vagány járgányból. Az árcédula 650 ezer eurótól indul, állítólag közel a fele már el van adva a tervezett példányszámnak. A Zagato AGTZ hivatalos premierje májusban lesz a Concorso d’Eleganza Villa d’Este rendezvényen.

Forrás, képek: Zagato

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share