Reggeli rozsda: az elpusztíthatatlan Mercedes

A Mercedes-Benz W123 típusa, vagy ahogy felénk ismert a “zöldséges” vagy “taxis” Mercedes, amely hazai viszonylatban igazi igásló volt a ’80-as évek végén és a ’90-es években. Különös tekintettel a dízel változatokra, amelyeknél nem ritka a millió km fölötti futásteljesítmény, ugyanakkor a benzinesek is nagyon strapabíró autók voltak. Ami egykor nyugaton megbecsült polgári autó volt, az idehaza főként munkaeszköz, nem ritka, hogy az itthon már másod, vagy harmadkézből levetett példányok tovább kerültek keletre,  ahol a mai napig szolgálnak. 

scheunenfund-mercedes-300-d-1200x800-58f2596985565989.jpg

A W123 megbízhatósága legendás, nem véletlen, hogy a nem olyan régiben Németországban megtalált dízel példány negyed évszázadnyi egy helyben állás után egy új akkumulátor és némi gázolaj által azonnal beindul. De ne szaladjunk ennyire előre, vegyük sorba a teljes sztorit. Sigi Oberschewen egy tavalyi tavaszi napon bukkant rá a képeken is látható dízel W123-as szedánra. A fiával együtt kerekedtek fel egy autóhirdetés kapcsán, egy DKW Munga volt a cél, el is mentek megnézni az autót, ahol Siginek feltűnt valami az udvaron egy fa alatt. Egy bézs színű W123 300D volt az, amelyet a rozsda már javában rágcsált, a természet pedig önhatalmúlag bekebelezett.

Sigi rákérdezett a Mercedesre is, ha már ott volt, az eladó azt mondta, hogy két doboz sörért viheti, azonnal meg is kötötték az üzletet. Persze piszkálta a fantáziáját, hogy mégis hogyan került ilyen állapotba az autó, a tulaj elmondta, hogy már 25 évvel ezelőtt el akarta adni, de egyik vevőjelölt sem tetszett neki, így hát fogta és leparkolta az udvarán egy fa alá, az autó azóta nem mozdult.

Még ott a helyszínen hoztak bele egy akkumulátort és némi gázolajat. Elfordították a gyújtáskulcsot és láss csodát az öthengeres 300D azonnal beindult, nem véletlenül elpusztíthatatlanok ezek az autók. Persze az egész autó inkább tűnt egy mini erdőnek, mintsem egy büszkén csillogó Mercedesnek, a hűtőrácson, az ablaktörlők alatt, de még a beltérben is burjánzott a zöld növényzet.

Azóta már elhozták az autót, viszont Siginek támadt egy olyan ötlete, hogy az ablaktörlő lapátok alatt növő facsemetéket megtartja. Ezért létrehozott a Bochumban lévő otthonuk melletti csarnokban egy úgynevezett nedves cellát, a “talajt”, amelyen a kis növények nevelkednek az autóban szükség szerint öntözik, így teljes felújításról szó sincs. Az más kérdés, hogy ez mennyire tesz jót az autónak, az azonban biztos, hogy jelenleg ez Németország legzöldebb dízel Mercedese. Hogy mit hoz a jövő az autó számára, azt a jelenlegi tulaja sem tudja, talán a Mercedes meglátja benne a reklámot és felhasználják valamire. Mindenesetre érdekes módja ez a roncsvadászatnak és a mentésnek.

Képek, sztori: AutoBild Klassik

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Read More

Reggeli rozsda: Typ3

“A közönséges nyír vagy bibircses nyír (Betula pendula) a nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozó, természetes körülmények között leginkább a tajga éghajlati öv alatt honos fafaj.Gyorsan növő, egylaki fa. Idős…
Total
0
Share