Tizenöt év után újra verseny Pásztón!

Több mint egy évtized után újra, (úgynevezett Plac-sprint) amatőr versenyt rendeznek Pásztón. A verseny szervezője a Pásztói Autósport Egyesület, amely az AMTOSZ és MGYSZ felügyelete alatt, és szabályai alapján rendezi meg a versenysorozat ezen állomását.  Aki követi oldalunkat az tudja, hogy szívügyünk az amatőr versenyek, és minden olyan kezdeményezést örömmel fogadunk és segítünk, ahol elérhető feltételek mellett kipróbálhatják magukat  a rali sportot kedvelő csapatok vagy párosok. A hétvégén megrendezett kunmadarasi verseny is ilyen lehetőség, ami most Pásztó és környékén is elérhetővé válik majd. A következőekben Zsiga Zsolttal, a Pásztói Autósport Egyesület elnökével beszélgetünk:

Zsolt, kérlek mutasd be az egyesületet.

A Pásztói Autósport Egyesület 2016-ban alakult az autósport népszerűsítése céljából. Különböző helyi rendezvényeken mindig szívesen mutatjuk be a versenyautónkat, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogadtak. Jelenleg egy BMW E-36 versenyautónk van, amivel 2017-ben az Északi Rally-sprint bajnokságban indultunk, ahol meg is nyertük a kategóriánkat az első szezonunkban.

Versenyzés mellett hogy jött az ötlet, hogy rendezők legyetek?

2018-ban megszűnt a rally-sprint bajnokság és kategória nélkül maradtunk. Ekkor jött az ötlet, hogy saját versenyt fogunk csinálni.

Mi a véleményed a hazai amatőr autós sportok helyzetéről?

Sokat változott az amatőrök helyzete az elmúlt pár évben. Amatőr ma már csak pilóta lehet, az autónak és a felszerelésnek profinak kell lennie. Nyilván mindenki halad a korral, de elkezdeni egyre nehezebb, hiszen már csak maga a versenyfelszerelés többe kerül, mint anno egy komplett rally-sprintes versenyautó.

Mutasd be nekünk a verseny jellegét és, hogy kik nevezhetnek?

Hangulatos belvárosi, prológ jellegű szakasz lesz kialakítva Pásztó utcáin. Barátságos, családias szlalom verseny lesz, ahol a leggyorsabb nyer. Nevezéshez csak érvényes B kategóriás jogosítványra és jó műszaki állapotú autóra van szükség. Külön lesznek értékelve az utcai-széria autók és a versenyautók is.

Kiktől kaptok segítséget a lebonyolításhoz, illetve a helyiek hogy fogadják a kezdeményezést?

Nagy örömünkre már a kezdetektől pozitív visszajelzések fogadtak. Köszönjük a pásztói önkormányzatnak, hogy biztosították számunkra a helyszínt, a Magyar Gyorsulási Szövetség és AMTOSZ támogatását, az Ő szakmai tudásuk nélkül nem tudtuk volna létrehozni a rendezvényt. Egyre többen keresnek meg, hogy végre történik valami jó dolog a környéken. Sokan biztatnak és támogatnak minket, hogy csináljuk meg a versenyt. Innen is köszönjük Mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárul a rendezvény sikeres lebonyolításához.

Milyen hosszútávú terveitek vannak?

Szeretnénk hagyományt teremteni Pásztón és minden évben megrendezni május 1-én ezt a futamot. A környék tele van jó helyszínekkel, ahol szívesen rendeznénk még versenyt, de egyelőre a pásztói versenyre összpontosítunk minden erőnkkel.

Köszönöm a válaszokat! Balesetmentes versenyt kívánok mindenkinek!

Az egy km hosszúságú pályát a versenyzők Pásztó belvárosában a Hunyadi út, a Nagymező út, és a Kölcsey út érintésével fogják teljesíteni. Akár széria, úgynevezett utcai autóval, akár épített versenyautóval is lehet nevezni a szabályok figyelembe vételével. A versenykiírást ITT olvashatjátok! Aki teheti vegyen részt és legyen részese a hagyományteremtés első állomásának! Ha versenyt szeretnél rendezni, akkor pedig keressétek az AMTOSZ oldalát!

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share