Hamuvá lett ritkaságok

Oda lett Európa legmagasabban fekvő motorkerékpár múzeuma, a Timmelsjoch Pass osztrák oldalán fekvő Top Mountain Motorcycle Museum. A klasszikus motorok rajongói körében bizonyára ismert járműtörténeti gyűjtemény alig két napja a lángok martalékává vált.

A múzeum 2500 méteres magasságban a Timmelsjoch Pass osztrák és olasz határánál lévő találkozásánál épült 2016-ban. A múzeumot az ikertestvérpár, Alban és Attila Scheiber hozták létre, hogy a nagyközönség számára is bemutathassák a különleges gyűjteményüket. Az intézmény a FIVA múzeumi listáján is szerepelt.

A 3000 négyzetméternyi kiállítóterületen hozzávetőlegesen 100 motorgyártó 230 modellje került kiállításra, illetve helyet kapott néhány klasszikus autó is. A teljesség igénye nélkül olyan egyedi és különleges motorkerékpárok voltak a gyűjteményben, mint a Sunbeam, a Brough Superior vagy a Zündapp, illetve tengerentúli gyártmányok is, mint a Harley-Davidson, az Indian, vagy a Flying Merkel. A tárlat legrégebbi darabja egy 1900 előttről származó Hildebrand & Wolfmüller volt. Ugyanakkor néhány szép autó is díszítette a kiállítást, Ferrarik, Porschék, de ami szerintem ennek a gyűjteménynek a négykerekű éke volt, az egy Aston Martin DB5.

A múzeum épülete egyébként építészeti szempontból is igazi kuriózumnak számított. Jelentős részét fából építették, vélhetően sajnos ez okozta a vesztét is. A lángok először az álmennyezeten csaptak fel és gyorsan tovaterjedtek az egész múzeumban. Hogy mekkora a kár, azt még nem tudni, de annyi bizonyos, hogy sok klasszikus csoda veszett oda, némelyikük pótolhatatlan.

Fotók: FIVA (Johannes Goetze)

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share