Utópisztikus roadster

Pagani Utopia Roadster

Lehet-e vajon fokozni egy Paganit, ami mondhatni minden téren a határokat feszegeti? A válasz az, hogy igen, lehet. Csak le kell kapni a tetejét és máris a luxus egy újabb dimenziója nyílik meg előttünk. Az olasz manufaktúra két évvel ezelőtt mutatta be az Utopia típusát, amely a sorban a harmadik modelljük. A különleges luxus hipersportautó roadster változata megérkezett, fedezzük fel együtt.

Az Utopia esetében már két éve is azt gondoltam, hogy az elődökhöz képest sokkal letisztultabb a formavilága. De nem csak formai tisztaságról van szó, hanem sokkal többről. „A hibrid támogatást nélkülöző Pagani V12 tisztelgés a mechanikai tisztaság maradandó szépsége előtt.” – szól az olaszok sajtóközleménye. Ez a mai szivárványszínű világban egy bátor és fekete-fehér kijelentés. Nem felejtettük el a tradíciót és azt, hogy melyek is a valódi értékek – akár így is fogalmazhattak volna az autóipari LMBTQ trendekkel szemben. Horacio Pagani eddig sem követte a divatot, inkább diktálta, és remélhetőleg még hosszú ideig így fog tenni.

Az Utopia Roadster tető nélkül még kívánatosabb és látványosabb járgány. A formatervet nem szeretném részletezni, azt már megtettem két éve. Az anyagában színezett karbon testen jól mutat a Habanero Red szín, amely visszautal a Zonda egykori Dubai Red árnyalatára. A szín érdekessége, hogy árnyékban barnás vöröses, míg napfényben pirosan ragyog, és szépen visszaadja a karbon textúrát. Egyszerűen fantasztikusan mutat a bemutatópéldány.

A beltérben a legfinomabb bőröket alkalmazták, amelyet ügyesen kombináltak a karosszéria színében passzoló kompozit anyagokkal és a közép-matt alumínium elemekkel. Az a váltókar valami eszméletlen, az a megmunkálás és a teljes kialakítása. Valószínűleg csak ebben az egy alkatrészében több mérnöki munka van, mint egy egész Golfban. Itt bizony minden egyes kapcsolót a lehető legnagyobb műgonddal terveztek meg és alakítottak ki, hogy egyaránt ellása a funkcióját, ugyanakkor gyönyörködtető legyen a szemnek és kellemes tapintható a kéznek. Volt ilyen, valamikor pár évtizeddel ezelőtt, a kézművességből ma már nem sok maradt az autóiparban.


Pirelli Cyber Tyre

Az Utopia Roadster legnagyobb vívmánya a kerekeiben, egészen pontosan a gumijaiban rejlik. A Pirelli által fejlesztett Cyber Tyre megoldás a gumiba integrált szenzor által kommunikál az autó elektronikájával, egészen pontosan az ABS és ESP rendszerekkel, amelyek a gumiktól kapott jel által is változtathatják a beállításokat. Az elöl 21", hátul 22" átmérőjű felnikre a Pirelli egyedileg fejlesztette a Cyber Tyre szenzoros megoldással kombinált P Zero Corsa és Trofeo RS gumiabroncsokat. További érdekesség, hogy még téligumit is kínálnak az autóhoz.

Az utastérből külön kiemelném a kormánykereket, amely ránézésre csak egy szimpla kormánynak tűnik, ami minden autóban van. Azonban közelebbről megvizsgálva látszik, hogy itt sem aprózták el a részleteket. A bőrrel vastagon bevont volán karimája, küllői és az agy egyetlen alumínium darab, amelyet egy 43 kg tömegű tömbből faragnak ki egy öttengelyes marógéppel 28 óra alatt. A végeredmény mindössze 1,6 kg. A kereket kézzel polírozzák.

A Pagani Utopia Roadster világpremierjét Pebble Beach-en fogják tartani, amelyet idén augusztus 9 és 18. között rendeznek meg. A modenai manufaktúra 130 példány fog készíteni ebből a kézműves álomautóból, amelynek indulóára 3,1 millió euró. Minden egyes példányt teljes egészében a tehetős és igényes ügyfelek igényeire szabnak, így nem lesz két egyforma, ha csak valaki nem vesz magának két ugyanolyat.

Forrás, képek: Pagani

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share