Reggeli rozsda: az elfeledett Miura

A Lamborghini Miura az egyik legkülönlegesebb olasz szupersportautó, amelyet valaha is készítettek. Egyedisége és különlegessége nem csak a gyönyörű formájában rejlik, amelyet Marcello Gandini álmodott meg, bár kétségtelen tény, hogy ez az autó magas esztétikai értéket is képvisel, mint autóművészeti alkotás. Ugyanakkor talán a legtöbb híres történet, illetve sok híresség is kapcsolódik a Miurához, amely csak tovább növeli a csodálatos olasz bika misztikumát és varázsát. 

onassis_lamborghini_miura_01pop.jpg

A ’60-as években a görög popkultúra egyik népszerű alakja volt Stamatis Kokotas, a híres énekes, akinek az egyik legnagyobb rajongója volt a multimilliomos Aristotle Onassis. A görög mágnás Kokotas elismerése és rajongása jeléül egy 1969-es Lamborghini Miurat ajándékozott Kokotasnak, aki egyébként amatőr rally versenyző is volt. Így bekerülhetett azon ismert énekesek közé, mint pl. Frank Sinatra, vagy Rod Stewart, akik szintén birtokoltak egy-egy Miurat. 

A Kokotas-féle Miura természetesen számos egyedi átalakítást kapott a Lamborghininél, így például négy sárga kiegészítő lámpát az autó elejére. Ugyanakkor a fényszórók körüli szempillákat és a hűtőrácsot is fémből készítették műanyag helyett, továbbá számos egyedi díszítőelemet kapott a beltér. Egyedi a kormánykerék középső kialakítása, a váltógomb és az utasoldali kapaszkodó is. 

A görög énekes alig 3 évig használta a Miura S-t, amely 50 ezer mérföld után robbant le. A helyi szerelők egyike sem vállalta az autó javítását, mondván nekik túl egzotikus az egész motor és hajtáslánc, így azt javasolták Kokotasnak, hogy küldje vissza a motort San’t Agataba, ahol én legutóbb tavaly jártam. A motort kivették és az autót az Athens Hilton szálloda mélygarázsában parkolták le, ahol bő 40 évet várakozott egy helyben. Időközben befedte a por az elfeledett Lamborghinit, majd eljött a hotel felújításának az ideje és az autónak mennie kellett. 

2012-ben az egyedi Miura a Coys aukciós ház egyik angliai árverésén tűnt fel, ahol 483 210 dollárért kelt el, a magas ára annak ellenére jött össze, hogy hiányzott belőle a motor és a váltó. Azóta nem tűnt fel egyetlen másik aukción sem, illetve semmit nem lehet tudni erről az igazán különleges Lamborghiniről. Talán felújították, de az is lehet, hogy ugyanúgy porosodik egy gyűjtő valamelyik garázsában, várva azt, hogy egyszer majd újra a régi fényében tündökölhet.

Képek: Coys

Total
0
Megosztások
3 hozzászolás
  1. Hatalmas eszmei érték, kétségtelen, de így, ebben az állapotában két krajcárt nem adnék érte. Még motorral sem kéne.

  2. Még így is kéne, ha megkaphatnám. Hiszen “Ő” már nem arra való, hogy csapassanak vele.
    Relikvia. Műtárgy. Kb. 45 éve a “szerelmem”.
    Idén megcsodáltam a lakhelyén.

  3. @cso zsi: Én tavaly voltam a szülőföldjén, valóban műtárgy. Van is itt róla két cikk.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share