Időmérő: az Aston Martin Racing inspirálta karóra

Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph Aston Martin F1 Edition 

Az autók, motorok és az órák világának számos közös pontja van. Mondhatnánk azt is, hogy aki az érdekes járgányokat kedveli, annak a csuklóján biztos van egy különleges óra is, és vice versa.Mi itt a vancello.hu-nál nem csak a szép autókat és nőket nézzük meg, de a csuklókra való bonyolult szerkezeteket is, amelyek még mindig egy múlófélben lévő analóg világ darabkái. Ebben a rovatunkban órákról lesz szó, főleg olyanokról, amelyek valahogy kapcsolódnak a járgányokhoz.

Az idő és az időmérés mindig is fontos szerepet töltött be a motorsportok világában. Mérnökök százai dolgoznak azon, hogy tizedeket, ezredeket faragjanak a köridőn, nem beszélve arról, hogy a pilóták is folyamatosan versenyt futnak a Khronosz isten által uralt végeláthatatlan idővel. Amióta létezik az autóversenyzés, azóta az ismert óragyártók is előszeretettel vannak jelen a versenypályákon, akár az időmérők szállítójaként, akár szponzorként. A különféle autók, motorok, vagy csak a versenyzés inspirálta kronográfok pedig csodálatraméltó alkotások. Az órakészítő mesterek által megálmodott órák szerkezete legalább annyira érdekes, mint egy autó szíve. A tökéletesség miniatűr méretben egy tokba zárva, amely az igazi férfiember csuklójának ékszere.

A svájci óramárka, a Girard-Perregaux, a brit Aston Martin F1-es csapatával kollaborálva hozta létre a Laureato modellcsaládon belül az Absolute Chronograph Aston Martin F1 Edition limitált szériát. A 44 mm tokátmérőjű karóra nem csak egyes elemeiben és színeiben idézi a brit autómárka F1-es csapatának arculatát, hanem az anyaghasználatban is. Titán és karbon, amiket a versenyautókban is alkalmaznak.

A lünetta és a tok egy része karbonszálas anyagból készül, amelyet közelről nézve látható, hogy némi zöld szín is visszaköszön. Ezt úgy érték el, hogy színezett gyantát kevertek a karbonszálakhoz. Az így kapott anyag sokkal rugalmasabb, mint az acél, ráadásul minden egyes példánynak egyedi megjelenést kölcsönöz. A zöldes hatású tok harmonizál az Aston Martin Racing Green (angol verseny zöld) színű számlappal, amelynek csíkozása a brit márka 1921-es jelvényére vezethető vissza. A számlapot nyolcrétegű fényezés borítja.

Az áttört mutatók és a lime szín egyértelműen a sportosságra, és a versenyautók oldalán futó csíkra utalnak. Ráadásul ügyesen ellensúlyozzák az órát meghatározó sötétzöld színt. A svájci manufaktúra a tokba a GP03300-1058 referenciaszámú kaliberét építi, amely két számlálót és egy további másodpercmutatót, valamint a dátumkijelzőt mozgatja. A 63 köves automata szerkezet 46 órányi járástartalékkal rendelkezik. Ráadásul ez az első modell a Laureato szériában, amelynek a hátlapja zafír kristályüveg, amelyen keresztül lehet látni a szerkezet működését.

Az óra további érdekessége a gumiból készült szíj, ami némi karbonelemmel van vegyítve. A svájciak ezt az anyagot GP gumiötvözetnek nevezték el, színben természetesen igazodik az Aston Martin Racing színvilágához. A kívülről szövethatású szíjat titán csatt zárja össze. Aki az Aston Martinja mellé szeretne egy ilyen svájci különlegességet, annak 27 800 dollárt kell érte fizetni. Mindössze 306 példányt készítenek ebből a különleges karórából. A szám a 2022-es Silverston-i Grand Prix kilométerszámára utal.

Forrás, képek: Aston Martin Racing, Girard Perregaux

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share