Amerikai legenda Dörgicsén

A mérges kígyó, Shelby Cobra

Újabb híreket kaptunk a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeumból. Nem régiben számoltunk be róla, hogy a gyűjteménybe megérkezett egy különleges Bugatti, ami a hab a tortán. Most pedig egy igazi V8-as amerikai legendával bővült a különleges autók sora.

“A Bugatti Type 35B után egy 1965-ös AC Shelby Cobra 427 legendás versenyautó is kiállításra került a  dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeumban. A világ egyik leglátványosabb  járművének számító versenyautót az amerikai Caroll Shelby (1923-2012) álmodta meg. A hétliteres, 525 lóerős, V8-as Ford motorral felszerelt versenyparipa akár 300 km/óra sebességre is képes.  

Az elején lévő hatalmas, jellegzetes légbeömlő nyílása és a cicoma nélküli, letisztult, különleges karosszériája teszi egyedivé és klasszikussá. Dohogó, elképesztő motorhangja pedig felejthetetlen élményt nyújt. A  24 órás Le Mans és más versenyek győztes Shelby Cobra autóit, melyeket restauráltak, már csak szerencsés kevesek láthatják, többségük magángyűjteménybe került. Ezért a kaliforniai Superformance vállalat Shelby licenc alapján limitált számban még a mai napig is gyárt belőlük.

A múzeumunkba most érkezett versenyautót is itt gyártották 2017-ben, ami teljesen megegyezik az 1965 augusztus 6-án forgalomba helyezett eredeti példánnyal. “Az új jövevény gyűjteményünk egyik ékköve lett és egy földig érő amerikai zászló, valamint egy régi GULF benzinkút társaságában tettük közkinccsé” – magyarázta Kaáli Géza professzor, a múzeum alapítója.”

Total
0
Megosztások
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share